2015/03/02

Big Peat


Big Peat
Big Peat

Big Peat

Destylarnia: - | Region: Islay | Gatunek: Blended malt | Moc: 46% | Nota: 4,5

Big Peat to whisky typu "blended malt" butelkowana przez niezależną, szkocką firmę rozlewniczą Douglas Laing & Co. W jej skład wchodzą destylaty jęczmienne pochodzące z wybranych gorzelni z wyspy Islay: Ardbeg, Bowmore, Caol Ila oraz zamkniętej w 1983 roku, legendarnej Port Ellen. Zawartość fenoli w gotowym produkcie wynosi 40 ppm. Whisky butelkowana jest z mocą 46%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem. 

Zapach: dymny i medyczny z aromatami soli, morza, cytrusów oraz smoły

Smak: torfowy i dymny, słodki z nutami smoły, soli oraz wanilii

Finisz:
 średnio-długi, dymny lekko pieprzny z posmakiem soli

Moja ocena: 4,5/10

Big  Peat jest ciekawą i dobrze zbudowaną kompozycją młodych torfowych destylatów z Islay. W zapachu dominuje charakterystyczna dla Ardbega torfowość. Podobne odczucia przeważają w smaku, jednak wyczuwalne są tutaj dodatkowo delikatniejsze, słono-waniliowe nuty typowe dla Caol Ila. Zawartość Port Ellen w trunku jest zapewne tak znikoma, że nie ma istotnego wpływu na smak. Polecam wszystkim fanom Islay!

Cena: 150-200 zł


Data ostatniej degustacji: 10.2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz