2017/01/25

Destylarnia Strathclyde


Destylarnia Strathclyde

Obecnie w Szkocji działa 6 destylarni whisky zbożowej, większość z nich zlokalizowana jest na terenie Lowlands. Jedną z nich jest położona przy Moffat Street w Glasgow - Strathclyde. Zakład powstał w 1927 roku z inicjatywy londyńskiej firmy Seager Evans i początkowo miał produkować jedynie neutralny spirytus na potrzeby ginu. Sytuacja zmieniła się w 1936 roku, kiedy spółka stała się właścicielem marki "blenda" Long John i zaczęła destylować grain whisky.

Położona nad rzeką Clyde gorzelnia w połowie lat 50. trafiła w ręce amerykańskiej grupy Schenley Industries, która od 1958 do 1976 roku produkowała tu whisky jęczmienną o nazwie Kinclaith. W tym celu konieczna była instalacja dwóch tradycyjnych alembików, które później zdemontowano. W następnej kolejności usunięto również kolumny do destylacji neutralnego spirytusu.

Aktualnie Strathclyde należy do francuskiego koncernu Pernod Ricard i wyposażona jest w 2 aparaty kolumnowe, mogące destylować około 40 milionów litrów spirytusu rocznie. Gorzelnia dostarcza whisky zbożową do wszystkich "blendów" znajdujących się w portfolio firmy - m.in. Ballantine's oraz Chivas Regal.
.
       
.
       

.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz