Laphroaig 10 yo Cask Strength batch 5 |
Laphroaig 10 yo Cask Strength
Destylarnia: Laphroaig | Region: Islay | Gatunek: Single malt OB | Moc: 57,2% | Nota: 5,5
"Malty" z Laphroaig (czyt. lafroig) gościły na łamach mojego bloga już wielokrotnie. W myśl popularnego sloganu 'love it or hate it...' powinny one wywoływać dość jednoznaczne, aczkolwiek skrajne uczucia - miłość, albo nienawiść. Jestem bardzo ciekaw jakich wrażeń dostarczy mi Laphroaig 10 yo Cask Strength batch 5, szczególnie w zestawieniu z opisywaną już przeze mnie kultową wersją Original Cask Strength sprzed paru ładnych lat. Czy podoła próbie czasu?
Dla wielu miłośników "szkockiej" pracująca na wyspie Islay Laphroaig dzierży niemalże legendarny status. Jej historia liczy sobie już przeszło 200 lat. Powstała w 1815 roku z inicjatywy dwójki lokalnych farmerów - braci Johnston. Obecnie należy do japońskiego koncernu Suntory i może destylować ok. 3,4 mln litrów spirytusu rocznie. Jako jedna z niewielu wciąż własnoręcznie słoduje część (ok. 20%) jęczmienia wykorzystywanego do produkcji. Zawiera on od 40 do 60 ppm fenoli, natomiast pozostały surowiec - 35-45 ppm.
To właśnie te liczby sprawiają, iż produkowana w Laphroaig whisky posiada dość specyficzny profil smakowy. Wszak nie bez kozery podczas amerykańskiej prohibicji sprzedawano ją w tamtejszych aptekach jako lekarstwo! Przez bardzo długi czas jedyną oficjalną wersją "Lafroja" była popularna 'dziesiątka'. W latach 90. ofertę destylarni wzbogaciła edycja 10 yo Cask Strength butelkowana na początku z mocą 57,3%, potem 55,7%, a od roku 2009 w tzw. batch'ach z różnym abv.
Opisywany Laphroaig 10 yo Cask Strength batch 5 pochodzi z lutego 2013 roku. Moc - 57,2%, brak filtracji na zimno, użyte beczki to najprawdopodobniej wyłącznie ex-bourbon. Do dzieła!
Dla wielu miłośników "szkockiej" pracująca na wyspie Islay Laphroaig dzierży niemalże legendarny status. Jej historia liczy sobie już przeszło 200 lat. Powstała w 1815 roku z inicjatywy dwójki lokalnych farmerów - braci Johnston. Obecnie należy do japońskiego koncernu Suntory i może destylować ok. 3,4 mln litrów spirytusu rocznie. Jako jedna z niewielu wciąż własnoręcznie słoduje część (ok. 20%) jęczmienia wykorzystywanego do produkcji. Zawiera on od 40 do 60 ppm fenoli, natomiast pozostały surowiec - 35-45 ppm.
To właśnie te liczby sprawiają, iż produkowana w Laphroaig whisky posiada dość specyficzny profil smakowy. Wszak nie bez kozery podczas amerykańskiej prohibicji sprzedawano ją w tamtejszych aptekach jako lekarstwo! Przez bardzo długi czas jedyną oficjalną wersją "Lafroja" była popularna 'dziesiątka'. W latach 90. ofertę destylarni wzbogaciła edycja 10 yo Cask Strength butelkowana na początku z mocą 57,3%, potem 55,7%, a od roku 2009 w tzw. batch'ach z różnym abv.
Opisywany Laphroaig 10 yo Cask Strength batch 5 pochodzi z lutego 2013 roku. Moc - 57,2%, brak filtracji na zimno, użyte beczki to najprawdopodobniej wyłącznie ex-bourbon. Do dzieła!
Zapach: niewątpliwie mamy tu do czynienia z wysoką zawartością alkoholu, zgodnie z namową producenta przyda się odrobina wody... Wśród aromatów jest oczywiście torf, ale na pierwszy plan wysuwają się raczej morskie akcenty, wodorosty, solanka, powietrze nasycone jodem, potem jodyna, popiół, spalona guma. Pojawiają się również jablka, świeże cytrusy, zielone banany, orzechy, słodka wanilia oraz trochę ziemistości
Smak: intensywny, torfowy, pieprzny, z akcentami soli, cytryn, grejpfrutów, słonego karmelu, miodu, wanilii oraz popiołu
Finisz: długi, torfowy, z posmakiem, soli, cytrusów oraz lukrecji
Finisz: długi, torfowy, z posmakiem, soli, cytrusów oraz lukrecji
Moja ocena: 5,5/10
Laphroaig Cask Strength batch 5 to całkiem niezła, kilkuwymiarowa whisky, chociaż w porównaniu do starszej wersji red stripe 55,7% niestety uboższa i bardziej płaska. Widać to wyraźnie w smaku. Brakuje jej przedewszystkim tej charakterystycznej ziemistości, pewnej ogłady oraz głebi. Oczywiście słynny morski profil Laphroiaga jest zachowany, no ale w mojej opinii to trochę za mało.
Cena: ok. 800 zł
Podobne whisky: Laphroaig 10 yo Original Cask Strength | Lagavulin 12 yo Natural Cask Strength | Caol Ila Cask Strength | Bunnahabhain 13 yo 1997 Barbequed haggis 10.75 SMWS
Cena: ok. 800 zł
Podobne whisky: Laphroaig 10 yo Original Cask Strength | Lagavulin 12 yo Natural Cask Strength | Caol Ila Cask Strength | Bunnahabhain 13 yo 1997 Barbequed haggis 10.75 SMWS
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz