Oban 21 yo Special Release 2018 |
Destylarnia: Oban | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 57,9% | Nota: 6,5
Niewielka Oban to jedna z ciekawszych gorzelni w szerokim portfolio brytyjskiego Diageo, i to zarówno pod względem historycznym, jak również charakteru produkowanej w niej whisky. Jej aktualna oferta jest raczej skromna. Na blogu gościłem już flagową wersję 14 yo, nieoznaczoną wiekiem Little Bay, rocznikową Distillers Edition oraz 12-latkę z lat 80. Dzisiaj przyjrzę się bliżej limitowanej Oban 21 yo Special Release 2018.
Niewielka Oban to jedna z ciekawszych gorzelni w szerokim portfolio brytyjskiego Diageo, i to zarówno pod względem historycznym, jak również charakteru produkowanej w niej whisky. Jej aktualna oferta jest raczej skromna. Na blogu gościłem już flagową wersję 14 yo, nieoznaczoną wiekiem Little Bay, rocznikową Distillers Edition oraz 12-latkę z lat 80. Dzisiaj przyjrzę się bliżej limitowanej Oban 21 yo Special Release 2018.
Budynki destylarni usytuowane są w samym centrum portowego miasteczka Oban na zachodnim wybrzeżu Highlands. Inicjatorami jej powstania byli lokalni przedsiębiorcy - bracia John oraz Hugh Stevenson. Historia Oban sięga końca XVIII wieku, co sprawia iż jest ona jedną z kilku najstarszych gorzelni w Szkocji. Pod jej dachem pracują tylko 2 nieduże alembiki mogące wydestylować ok. 870 000 litrów new make'a rocznie - niewiele jak na obecne standardy.
Chłodzenie spirytusu odbywa się w tradycyjnych worm tubs, co jest zresztą charakterystyczne dla wielu gorzelni należących do Diageo (m.in. Royal Lochnagar, Glen Elgin, Glenkinchie, Mortlach czy Talisker). Do produkcji tutejszej whisky wykorzystuje się mieszankę zatorfionego i niezatorfionego słodu jęczmiennego, przy czym udział tego ostatniego jest systematycznie obniżany - obecnie zawiera on ok. 2-3 ppm fenoli.
Opisywana Oban 21 yo to jedna z 10 whisky wchodzących w skład prestiżowej serii Diageo Special Releases 2018. Do jej zestawienia użyto destylatów otrzymanych w 1996 roku, starzonych przez 21 lat w ponownie napełnianych beczkach po sherry typu Butt z europejskiego dębu i zabutelkowanych w imponującej mocy 57,9%.
Zapach: czuć moc, poza tym akcenty znane z podstawowej czternastki, jednakże pod tą warstwą alkoholu wydają się być lekko przytłumione - zioła, sól, cytrusy, zielone jabłka, miód, orzechy oraz bardzo lekki torf. Dodatkowo mamy tu jeszcze aromaty brzoskwiń, pigwy, wanilii, cukierków pudrowych oraz pianek marshmallows
Smak: nieco bardziej złożony niż w 14 yo, grubszy, posiadający więcej miodowej i owocowej słodyczy, moc jest wciąż z nami! Nuty miodu, toffi, słonego karmelu, wosku, jabłek, gruszek, brzoskwiń, tarty cytrynowej, mlecznej czekolady z orzechami, lekkiego torfu oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, z posmakiem cytrusów, soli, orzechów oraz przypraw
Moja ocena: 6,5/10
Oban 21 yo Special Release 2018 to kilkuwymiarowa, równa w smaku i zapachu whisky o wyraźnym, charakterystycznym dla Obana finiszu. Spodziewałem się w niej jednak większego wpływu sherry, szczególnie patrząc przez pryzmat wieku.
Cena: ok. 2000 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz