2022/07/15

Highland Park 15 yo Viking Heart


Highland Park 15 yo Viking Heart

Highland Park 15 yo Viking Heartr

Destylarnia: Highland Park | Region: Islands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 44% | Nota: 5,5

"Malty" z położonej na Orkadach Highland Park gościły na łamach mojego bloga już wielokrotnie. Parę lat temu oferta destylarni przeszła gruntowny rebranding, a jej flagową odsłoną jest obecnie 12-letnia Viking Honour. W drugiej połowie zeszłego roku dołączyła do niej intrygująca Highland Park 15 yo Viking Heart w nietypowej ceramicznej i szkliwionej butelce.

Zlokalizowana nieopodal Kirkwall Highland Park jest jedną z 10 najstarszych destylarni w Szkocji. Powstała najprawdopodobniej w 1798 roku z inicjatywy lokalnego farmera Davida Robertsona lub Magnusa Eunsona - kapłana i nielegalnego bimbrownika w jednym. Jej obecnym właścicielem jest szkocka grupa Edrington, w rękach której znajdują się również Macallan i Glenrothes.

Gorzelnia, jako jedna z niewielu wciąż słoduje używany do produkcji jęczmień. Otrzymywany w ten sposób surowiec zawiera 30-40 ppm fenoli i stanowi 1/4 ziarna wykorzystywanego do produkcji. Pozostała część pochodzi od zewnętrznych dostawców i nie jest zatorfiona. Warto zaznaczyć, iż kopany na Orkadach torf składa się głównie z mchów i wrzosów, co automatycznie przekłada się na bardzo charakterystyczny profil dymności tutejszej whisky.

Do zestawienia Highland Park 15 yo Viking Heart wykorzystano głównie destylaty leżakowane w beczkach 1st fill po sherry (dąb europejski i amerykański), z niewielką domieszką destylatów z beczek typu refill. Whisky zabutelkowano z mocą 44%, bez dodatku karmelu. Ceramiczna karafka, w której się znajduje, inspirowana jest kamionkowymi naczyniami, w których przed wiekami na Orkadach przechowywano "wodę życia".

Highland Park 15 yo (2022)

Zapach: lekko torfowy, mineralny, ziołowy, morski, z aromatami słonego morskiego powietrza, wodorostów, wrzosu, zielonych jabłek, grejpfrutów i cytryn, przechodzących w słodsze akcenty, miodu, suszonych moreli, kandyzowanego ananasa oraz karmelu

Smak: lekko torfowy, lekko pieprzny, ziołowy, mineralny z nutami gorzkich pomarańczy, imbiru, tytoniu, zbalansowanych słodszymi miodowymi-karmelowymi akcentami. Mamy tu również gorzką czekoladę i sól.

Finisz: średnio-długi, z nutami miodu, owoców, słonego karmelu z delikatnym posmakiem kawy oraz ziemistego torfu w tle, przechodzącymi w popiół.

Moja ocena: 5,5/10

Opisywana Highland Park 15 yo Viking Heart to wielowymiarowa, równa i dobrze zbalansowana whisky, w której czuć nieco "starej szkoły" oraz wpływ sherry. Do typowej "sherry bomby", jak mogłyby sugerować użyte do jej skomponowania beczki, jest jednak daleko. Ma to oczywiście swoje plusy i minusy. Jedno jest pewne. Charakterystyczne DNA Highland Park nie zostało tutaj przykryte. Polecam!

Cena: 450-500 zł

Podobne whisky: Springbank 15 yo | Benromach 15 yo | Glen Garioch 15 yo 2000's

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz