Balvenie 16 yo French Oak |
Balvenie 16 yo French Oak
Balvenie to jedna z kilku gorzelni działających w miasteczku Dufftown, w regionie Speyside, która korzysta z własnoręcznie słodowanego jęczmienia. Większość "maltów" z jej oferty poddawana jest dodatkowej maturacji. Zaprezentowana w tym roku Balvenie 16 yo French Oak finiszowana jest w beczkach po wzmacnianym winie deserowym Pineau des Charentes - produkowanym z niesfermentowanego soku gronowego, do którego dodaje się eaux-de-vie, a następnie poddaje maturacji.
Inicjatorem powstania The Balvenie był w 1892 roku właściciel Glenfiddich - William Grant. Przez niemal całe następne stulecie destylarnia produkowała prawie wyłącznie na potrzeby "blendów" (głównie Grant's). Pierwsze wersje single malt (ówcześnie nazywane 'pure malt'), w charakterystycznych trójkątnych butelkach, pojawiły się na rynku w pierwszej połowie lat 70. Kolejna dekada przyniosła już nieco inny format szkła (patrz: 10 yo Founder's Reserve oraz 18 yo Classic).
Podobnie jak w przypadku Glenfiddich, część pierwotnego wyposażenia Balvenie pochodziła z drugiej ręki. Alembiki sprowadzono z Lagavulin oraz nieistniejącej już Glen Albyn, co pozwoliło znacznie obniżyć koszt inwestycji. Nowa destylarnia swoją nazwę wzięła od znajdującego się nieopodal XIII-wiecznego zamku Balvenie Castle, po którym obecnie pozostały jedynie ruiny.
The Balvenie to bodaj najbardziej tradycyjna gorzelnia ze wszystkich czterech należących do William Grant & Sons i to pomimo tego, iż jej moce produkcyjne są całkiem pokaźne (ok. 7 mln litrów spirytusu rocznie). Pod jej dachem nadal własnoręcznie słodowana jest część (ok. 15%) używanego do produkcji jęczmienia, który pochodzi z własnych upraw - co dzisiaj należy już do rzadkości. Dodatkowo zatrudnia ona własnych bednarzy oraz kotlarzy.
Całości przedsięwzięcia dopełnia skromna osoba Davida Stewarta, związanego z destylarnią od 1962 roku, a od niemal 4 dekad piastującego zaszczytne stanowisko Malt Mastera. Na początku lat 80. stworzył on pierwszą, świadomie "finiszowaną" whisky na świecie - Balvenie Classic - dodatkowo leżakowaną w beczkach po sherry - dekadę później zastąpioną wersją Double Wood - flagową pozycją w aktualnej ofercie gorzelni.
Jego najnowszą kreacją jest limitowana Balvenie 16 yo French Oak, stworzona we współpracy z jednym z ambasadorów marki. Do jej zestawienia wykorzystano minimum 16-letnie destylaty starzone w beczkach po bourbonie, finiszowane w beczkach po wzmacnianym winie Pineau des Charentes, zabutelkowane z mocą 47,6% Jest to pierwsza w historii, oficjalna edycja The Balvenie mająca kontakt z francuskim dębem.
Jego najnowszą kreacją jest limitowana Balvenie 16 yo French Oak, stworzona we współpracy z jednym z ambasadorów marki. Do jej zestawienia wykorzystano minimum 16-letnie destylaty starzone w beczkach po bourbonie, finiszowane w beczkach po wzmacnianym winie Pineau des Charentes, zabutelkowane z mocą 47,6% Jest to pierwsza w historii, oficjalna edycja The Balvenie mająca kontakt z francuskim dębem.
Zapach: dość intensywny, żywiczny. Wyczuwalne początkowo aromaty owocowej brandy, po chwili ustępują miejsca słodkim nutom miodu, jabłek, dojrzałych gruszek, brzoskwiń, śliwek, białych winogron, kandyzowanego ananasa, grejpfruta, orzechów oraz ziół
Smak: słodki, oleisty, z odrobiną pikantności, akcentami miodu, toffi, wanilii, słodu, wiórków kokosowych, cytrusów, kandyzowanego imbiru, gorzkiej czekolady oraz dębu i przypraw
Finisz: średnio-długi, z posmakiem miodu, cytrusów, orzechów oraz ziół i dębu
Moja ocena: 5,5/10 | 86/100
Balvenie 16 yo French Oak to zaskakująca, równa, kilkuwarstwowa, wielowymiarowa i ewoluująca whisky, posiadająca charakterystyczny dla destylarni miodowo-cytrusowy profil, z lekkim pazurem. Po nalaniu do kieliszka warto dać jej trochę czasu na utlenienie lub po prostu dodać odrobinę wody.
Cena: 750-1000 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz