Laphroaig QA Cask |
Destylarnia: Laphroaig | Region: Islay | Gatunek: Single malt OB | Moc: 40% | Nota: 4
Laphroaig to obecnie nie tylko najlepiej sprzedająca się whisky z Islay, ale również jedyny przedstawiciel wyspy w zestawieniu Top 10 best-selling Scotch single malts. Mimo tego, iż przez kilka dekad w ofercie gorzelni znajdowała się wyłącznie dobrze znana 10-latka, to jej aktualne portfolio na pewno nie grzeszy brakiem różnorodności - szczególnie w tzw. segmencie travel retail (duty free). Oprócz opisywanej już wersji PX Cask dostępny jest w niej również Laphroaig QA Cask.
Laphroaig to obecnie nie tylko najlepiej sprzedająca się whisky z Islay, ale również jedyny przedstawiciel wyspy w zestawieniu Top 10 best-selling Scotch single malts. Mimo tego, iż przez kilka dekad w ofercie gorzelni znajdowała się wyłącznie dobrze znana 10-latka, to jej aktualne portfolio na pewno nie grzeszy brakiem różnorodności - szczególnie w tzw. segmencie travel retail (duty free). Oprócz opisywanej już wersji PX Cask dostępny jest w niej również Laphroaig QA Cask.
Inicjatorami powstania Laphroaig byli dwaj lokalni farmerzy, bracia Alexander i Donald Johnston. Ich potomkowie zarządzali destylarnią aż do połowy lat 50. XX wieku, kiedy to za jej sterami stanęła legendarna Bessie Williamson. Do kontynuacji rozwoju gorzelni potrzebowała ona jednak wsparcia międzynarodowej firmy. W roku 1967 Laphroaig znalazła się w rękach Seagar Ewans & Co - spółki zależnej amerykańskiego Schenley Industries, odpowiedzialnej za budowę Tormore.
Obecnym właścicielem zakładu jest japoński koncern Suntory. Na jego wyposażeniu znajduje się 7 alembików mogących destylować ok. 3,4 mln litrów spirytusu rocznie. Jako surowiec do produkcji wykorzystywany jest tutaj mocno zatorfiony słód jęczmienny o zawartości ok. 45 ppm fenoli, pochodzący zarówno od zewnętrznych dostawców (m.in. Port Ellen), jak również z własnej słodowni (ok. 20%).
Laphroaig QA Cask to whisky, która uzupełniła ofertę gorzelni w 2013 roku. Do jej zestawienia wykorzystano nieoznaczone wiekiem destylaty starzone najpierw w beczkach po bourbonie, a następnie finiszowane w beczkach ze świeżego amerykańskiego białego dębu, po łacińsku określanego mianem quercus alba - stąd nazwa QA.
Zapach: torfowy, dymny, z nutami cytrusów, soli, jodyny, ogniska, miodu, wanilii, lukrecji, smoły oraz przypraw
Smak: lekko pieprzny, dymny, torfowy, medyczny, z akcentami wanilii, miodu, soli, lukrecji oraz przypraw
Finisz: niezbyt długi, dymny, z posmakiem soli oraz zwęglonego drewna
Moja ocena: 4/10
Laphroaig QA Cask to w zapachu całkiem nieźle zbalansowana whisky. Dodatkowe leżakowanie w beczkach ze świeżego dębu nadał jej dodatkowej intensywności i pikantności w smaku, której nieco brakuje obecnej 10-latce. Dobrze zakamuflowało to niekwestionowaną młodość destylatu - co jest zdecydowanym plusem. Największe zaskoczenie in minus z kolei, to relatywnie krótki finisz.
Podobne whisky: Laphroaig Quarter Cask | Laphroaig 10 yo | Finlaggan Old Reserve | Ileach
Cena: ok. 200 zł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz