2015/03/17

Banff 21 yo 1982 Rare Malts


Banff 21 yo Rare Malts

Destylarnia: Banff | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 57,1% | Nota: 5

Założona w 1824 roku Banff to bez wątpienia jedna z najbardziej pechowych gorzelni w Szkocji. W latach swojej działalności doświadczyła bowiem niespotykanej ilości katastrof, które ostatecznie doprowadziły do jej przedwczesnego zamknięcia oraz zburzenia. Zakład powstał z inicjatywy Jamesa McKilligana w nadmorskiej miejscowości Banff na granicy regionu Speyside oraz wschodniej części Highlands.

W roku 1863 gorzelnię przeniesiono w nowe miejsce - 2 kilometry na zachód od Banff do miejscowości Inverboyndie - najprawdopodobniej z powodu pożaru. Nowy zakład posiadał lepszy dostęp do źródła wody oraz nowo otwartej linii kolejowej. 14 lat później budynki destylarni ponownie strawił pożar, oszczędzając jednak podłogę do słodowania oraz magazyny. Rekonstrukcja zajęła ponad pół roku, a ówczesny właściciel zainwestował wtedy w kupno własnego wozu strażackiego.

W 1932 roku Banff została sprzedana za 50 000 £ spółce Scotish Malt Distillers, która niedługo później postanowiła wstrzymać produkcję. Bezpośrednią przyczyną tej decyzji była niesprzyjająca koniunktura. Kolejna katastrofa dotknęła gorzelnię podczas II Wojny Światowej. 16 sierpnia 1941 roku została ona zbombardowana przez Niemieckie Siły Powietrzne. Jedna ze zrzuconych na miasto bomb trafiła wprost w jeden z magazynów powodując gigantyczną eksplozję. Budynki destylarni wykorzystywano później jako obóz szkoleniowy dla zagranicznych rekrutów do RAF-u.

Po zakończeniu wojny gorzelnia została ponownie odbudowana. Jednak już w 1959 roku doszło w niej do kolejnego niebezpiecznego incydentu. W czasie rutynowych prac konserwacyjnych zapaleniu uległy znajdujące się w alembiku opary alkoholu, powodując wybuch który uszkodził znaczną część pomieszczenia destylacyjnego. Znowu trzeba było podjąć prace remontowe, jak się później okazało - ostatnie. Banff została zamknięta w 1983 roku ze względu na problemy z zaopatrzeniem w wodę.

Produkowana w tej destylarni whisky była wykorzystywana w zasadzie wyłącznie jako składnik "blendów". Na rynku można spotkać głównie wersje od niezależnych dystrybutorów. Jedynym oficjalnym "bottlingiem" jest zaprezentowana w 2004 roku przez koncern Diageo, limitowana 21-letnia edycja z serii Rare Malts Selection. Do zestawienia tej whisky wykorzystano destylaty wyprodukowane w 1982 roku, zabutelkowane z mocą 57,1%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem. Opisywana butelka została oznaczona numerem 894.

Zapach: owocowy z aromatami jabłek, cytrusów, orzechów, wanilii, siana oraz farb plakatowych i mydła

Smak: lekko pikantny, owocowo-kremowy z nutami słodu, orzechów, mydła, lukrecji oraz przypraw

Finisz: raczej krótki, lekko pikantny z posmakiem mydła oraz wanilii

Moja ocena: 5/10

Banff 21 yo Rare Malts to bardzo nierówna, ale ciekawa i nietypowa w smaku oraz zapachu whisky, z zaskakująco krótkim finiszem. W nosie bardzo dobra, jednak później stopniowo obniża loty. To właśnie sprawia, iż moim zdaniem posiada ona głównie wartość kolekcjonerską.

Cena: 1500-2500 zł

Podobne whisky: Coleburn 21 yo 1979 Rare Malts | Convalmore 32 yo 1984 Special Release | Dailuaine 34 yo 1980 Special Release | Linkwood 30 yo 1974 Rare Malts | Pittyvaich 25 yo 1989 Special Release

Data ostatniej degustacji: 02.2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz