2019/12/03

Coleburn 21 yo 1979 Rare Malts


Coleburn 21 yo 1979 Rare Malts

Destylarnia: Coleburn | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 59,4% | Nota: 7

W ostatniej dekadzie XIX wieku szkocka branża whisky przeżywała prawdziwe eldorado. Nowe gorzelnie budowano na potęgę. Tylko w okolicy Elgin powstało ich aż pięć. Jedną z nich była założona w 1897 roku Coleburn. Podobnie jak sąsiednie Glen Elgin, Longmorn i Benriach miała produkować z myślą o rozchwytywanych wówczas "blendach". Ciekawostką jest fakt, iż w czasie swojej egzystencji nie doczekała się nawet oficjalnej wersji single malt.

Twórcą gorzelni była firma John Robertson & Son - producent "blendów" z Dundee. W 1916 roku zakład trafił w ręce właściciela Clynelish - Distillers Company Ltd., który po ponad dekadzie przekazał licencję na produkcję swojej spółce zależnej - J&G Stewart, odpowiedzialnej za butelkowanie blended whisky Stewart's oraz Usher's. Gdy na początku lat 80. branża pogrążyła się w kryzysie, niewielka i niedoinwestowana Coleburn była pierwszym kandydatem do zamknięcia.

Ostatecznie ogień pod alembikami wygaszono w 1985 roku. Dekadę później budynki destylarni miały zostać przekształcone w mieszkania, a na początku obecnego stulecia w hotel. Plany te jednak nigdy nie weszły w życie. W roku 2014 magazyny Coleburn przejął niezależny 'bottler' Murray McDavid i zorganizował w nich biura oraz przestrzeń potrzebną do składowania swoich zapasów whisky.

Jedyną oficjalną wersją tutejszej single malt jest Coleburn 21 yo 1979 Rare Malts, będący częścią prestiżowej serii Rare Malts Selection wydanej przez DCL / UDV w latach 1995-2005 na fali sukcesu wcześniejszej kolekcji Flora & Fauna. Składały się na nią "malty" z 36 gorzelni należących do koncernu (również tych zamkniętych) zabutelkowane z wiekiem 18-35 lat.

Zapach: ewoluujący, żywiczny, ziołowy, z aromatami wosku, wrzosu, rumianku, słonego masła, parafiny, z czasem robi się bardziej słodki, pojawia się miód, wanilia, nuty cytrynowych landrynek, zielone jabłka, gruszki, kokos oraz subtelny torf w tle

Smak: lekko pikantny, świeży, z nutami zielonych jabłek, cytryn, mięty, imbiru, wanilii, wiórków kokosowych, białego pieprzu i delikatnego torfu

Finisz: średnio-długi, z akcentami cytrusów, pieprzu, dębu oraz bardzo delikatnym posmakiem torfu w tle

Moja ocena: 7/10

Opisywany Coleburn Rare Malts Selection to whisky, która w zapachu imponuje złożonością. Na prawdę sporo się tutaj dzieje. W pozostałych aspektach może nie jest już tak kompleksowo, ale pewien oczekiwany poziom jest utrzymany. Obawiałem się, że w smaku i na finiszu pierwsze skrzypce będzie grać dębina, aczkolwiek na szczęście nie jest ona dominująca.

Cena: ok. 2500 zł

Podobne whisky: Banff 21 yo 1982 Rare Malts | Convalmore 32 yo 1984 Special Release | Dailuaine 34 yo 1980 Special Release | Linkwood 30 yo 1974 Rare Malts | Pittyvaich 25 yo 1989 Special Release | Rosebank 21 yo 1990 Special Release

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz