Rosebank 21 yo Special Release 2011 |
Destylarnia: Rosebank | Region: Lowlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 53,8% | Nota: 6,5
Zamknięta w 1993 roku Rosebank to jedna z kilku ikonicznych gorzelni reprezentujących Lowlands. Wydaje się, że o wyjątkowym smaku tutejszej whisky decydowały 2 aspekty: trzykrotna destylacja oraz tradycyjne skraplacze typu worm tubs. Mimo tego, iż jej wersje oficjalne dostępne były już w latach 60., to chyba największą popularność zyskała 12-letnia edycja Flora & Fauna z początku lat 90. Po wstrzymaniu produkcji na rynku pojawiło się jeszcze kilka limitowanych "bottlingów" - m.in. Rosebank 21 yo Special Release 2011.
Historię Rosebank można scharakteryzować krótko jako przewrotną, gdyż to co przez bardzo długi czas było jej atutem - czyli lokalizacja na brzegu Kanału Forth & Clyde, stała się koniec końców jej gwoździem do trumny. Wspomniany kanał był istotnym szlakiem wodnym łączącym wschodnie i zachodnie wybrzeże Szkocji, a zarazem jej dwa największe miasta: Glasgow i Edynburg. Jego zamknięcie w roku 1963 odbiło się nie tylko na kondycji gorzelni, ale również całego regionu.
Za oficjalną datę założenia Rosebank przyjmuje się rok 1840, chociaż destylarnia o tej samej nazwie działała w Falkirk już ponoć dużo wcześniej. Inicjatorem powstania nowej Rosebank był James Rankine, który na potrzeby jej funkcjonowania zaadaptował słodownię należącą do położonej na przeciwległym brzegu kanału gorzelni Camelon. W 1914 roku zakład przejęło słynne Distillers Company Limited, które w latach 60. przeprowadziło konieczną przebudowę.
30 lipca 1993 ówczesny właściciel zakładu United Distillers & Vintners (spadkobierca DCL) podjął decyzję o jego likwidacji. Oficjalną przyczyną były zbyt duże koszty modernizacji oraz problemy z dostępem do drogi. Plotki głoszą jednak, że prawdziwym powodem zamknięcia Rosebank była jej mało turystyczna lokalizacja. Na tym polu zdecydowaną przewagę miała położona nieopodal Edynburga Glenkichie, która wkrótce stała się flagową reprezentantką Lowlands wśród pięciu tzw. "Classic Malts of Scotland".
Po kilku latach spekulacji, w roku 2017 pojawiły się plany wskrzeszenia gorzelni przez Ian Macleod Distillers Ltd (właściciela zakładów Glengoyne oraz Tamdhu). Spółka odkupiła już od Diageo prawa do znaku towarowego Rosebank i jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem to ponownie rozpalenie ognia pod alembikami nastąpi na jesieni przyszłego roku. Nie będzie to jednak łatwe gdyż z oryginalnego wyposażenia zakładu niestety nic się nie ostało.
Opisywany Rosebank 21 yo był jedną z siedmiu whisky w kolekcji Diageo Special Releases 2011. Do jej zestawienia wykorzystano 21-letnie destylaty z 1990 roku, starzone w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu typu refill, zabutelkowane z mocą 53,8%.
Zapach: świeży, ewoluujący, cytrusowo-ziołowy, mineralny, ziemisty, roślinny, z aromatami kwaśnych cytryn, zielonego melona, ananasa, miety, siana, polnych kwiatów oraz kremowej wanilii
Smak: mocno ziołowy, z nutami wystudzonej zielonej herbaty, cytryn, limonek, melona, imbiru, mięty, białego pieprzu oraz dębowej goryczki
Finisz: średnio-długi, pieprzny, wytrawny z posmakiem dębiny
Moja ocena: 6,5/10
Rosebank 21 yo Special Release 2011 to kilkuwymiarowa, choć nieco nierówna whisky. W zapachu na prawdę imponuje złożonością. W pozostałych aspektach sprawia jednak wrażenie nieco mniej kompleksowej, z dość wyraźnie przebijającym się wpływem dębu.
Cena: ok 4000 zł
Podobne whisky: Banff 21 yo 1982 Rare Malts | Coleburn 21 yo 1979 Rare Malts | Convalmore 32 yo 1984 Special Release | Dailuaine 34 yo 1980 Special Release | Pittyvaich 25 yo 1989 Special Release | Linkwood 30 yo 1974 Rare Malts
Zamknięta w 1993 roku Rosebank to jedna z kilku ikonicznych gorzelni reprezentujących Lowlands. Wydaje się, że o wyjątkowym smaku tutejszej whisky decydowały 2 aspekty: trzykrotna destylacja oraz tradycyjne skraplacze typu worm tubs. Mimo tego, iż jej wersje oficjalne dostępne były już w latach 60., to chyba największą popularność zyskała 12-letnia edycja Flora & Fauna z początku lat 90. Po wstrzymaniu produkcji na rynku pojawiło się jeszcze kilka limitowanych "bottlingów" - m.in. Rosebank 21 yo Special Release 2011.
Historię Rosebank można scharakteryzować krótko jako przewrotną, gdyż to co przez bardzo długi czas było jej atutem - czyli lokalizacja na brzegu Kanału Forth & Clyde, stała się koniec końców jej gwoździem do trumny. Wspomniany kanał był istotnym szlakiem wodnym łączącym wschodnie i zachodnie wybrzeże Szkocji, a zarazem jej dwa największe miasta: Glasgow i Edynburg. Jego zamknięcie w roku 1963 odbiło się nie tylko na kondycji gorzelni, ale również całego regionu.
Za oficjalną datę założenia Rosebank przyjmuje się rok 1840, chociaż destylarnia o tej samej nazwie działała w Falkirk już ponoć dużo wcześniej. Inicjatorem powstania nowej Rosebank był James Rankine, który na potrzeby jej funkcjonowania zaadaptował słodownię należącą do położonej na przeciwległym brzegu kanału gorzelni Camelon. W 1914 roku zakład przejęło słynne Distillers Company Limited, które w latach 60. przeprowadziło konieczną przebudowę.
30 lipca 1993 ówczesny właściciel zakładu United Distillers & Vintners (spadkobierca DCL) podjął decyzję o jego likwidacji. Oficjalną przyczyną były zbyt duże koszty modernizacji oraz problemy z dostępem do drogi. Plotki głoszą jednak, że prawdziwym powodem zamknięcia Rosebank była jej mało turystyczna lokalizacja. Na tym polu zdecydowaną przewagę miała położona nieopodal Edynburga Glenkichie, która wkrótce stała się flagową reprezentantką Lowlands wśród pięciu tzw. "Classic Malts of Scotland".
Po kilku latach spekulacji, w roku 2017 pojawiły się plany wskrzeszenia gorzelni przez Ian Macleod Distillers Ltd (właściciela zakładów Glengoyne oraz Tamdhu). Spółka odkupiła już od Diageo prawa do znaku towarowego Rosebank i jeżeli wszystko pójdzie zgodnie z planem to ponownie rozpalenie ognia pod alembikami nastąpi na jesieni przyszłego roku. Nie będzie to jednak łatwe gdyż z oryginalnego wyposażenia zakładu niestety nic się nie ostało.
Opisywany Rosebank 21 yo był jedną z siedmiu whisky w kolekcji Diageo Special Releases 2011. Do jej zestawienia wykorzystano 21-letnie destylaty z 1990 roku, starzone w beczkach z amerykańskiego i europejskiego dębu typu refill, zabutelkowane z mocą 53,8%.
Zapach: świeży, ewoluujący, cytrusowo-ziołowy, mineralny, ziemisty, roślinny, z aromatami kwaśnych cytryn, zielonego melona, ananasa, miety, siana, polnych kwiatów oraz kremowej wanilii
Smak: mocno ziołowy, z nutami wystudzonej zielonej herbaty, cytryn, limonek, melona, imbiru, mięty, białego pieprzu oraz dębowej goryczki
Finisz: średnio-długi, pieprzny, wytrawny z posmakiem dębiny
Moja ocena: 6,5/10
Rosebank 21 yo Special Release 2011 to kilkuwymiarowa, choć nieco nierówna whisky. W zapachu na prawdę imponuje złożonością. W pozostałych aspektach sprawia jednak wrażenie nieco mniej kompleksowej, z dość wyraźnie przebijającym się wpływem dębu.
Cena: ok 4000 zł
Podobne whisky: Banff 21 yo 1982 Rare Malts | Coleburn 21 yo 1979 Rare Malts | Convalmore 32 yo 1984 Special Release | Dailuaine 34 yo 1980 Special Release | Pittyvaich 25 yo 1989 Special Release | Linkwood 30 yo 1974 Rare Malts
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz