2021/04/23

Linkwood 30 yo 1974 Rare Malts

 
Linkwood 30 yo 1974 Rare Malts
 
Destylarnia: Linkwood | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 54,9% | Nota: 7

Działająca na obrzeżach Elgin Linkwood to jedna z tych destylarni, które produkują głównie na potrzeby "blendów" (m.in. Johnnie Walker, White Horse i Dimple). Zakład powstał w 1821 roku dzięki staraniom Petera Browna - ówczesnego zarządcy posiadłości Seafield. Zaszczytne miano jedynej oficjalnie butelkowanej single malt dzierży obecnie 12-letnia Flora & Fauna. Na blogu opisywałem również jej odpowiedniczkę z lat 70. Dzisiaj wezmę pod lupę edycję nieco starszą - Linkwood 30 yo 1974 Rare Malts.

Na przestrzeni lat Linkwood była kilkukronie przebudowywana. Pierwsza rozbudowa miała miejsce w połowie lat 70. XIX wieku, a ostatnia w roku 2012. Bodaj najistotniejsza z nich przypadła jednak na początek lat 70. XX wieku, kiedy to obok istniejących budynków postawiono zupełnie nową halę alembików wyposażoną w 4 dodatkowe aparaty destylacyjne.
 
Mniej więcej do połowy lat 90. działały tu w zasadzie dwie różne gorzelnie (Linkwood A i Linkwood B). Stare alembiki połączone były bowiem z tradycyjnymi stalowymi worm tubs, natomiast nowe - z miedzianymi kondensatorami typu shell and tube. W roku 2012 starą halę ostatecznie zburzono, a znajdujące się w niej aparaty przeniesiono do nowego budynku i połączono ze skraplaczami rurowymi.
 
Od wielu lat Linkwood znajduje się w rękach brytyjskiego koncernu Diageo - wcześniej Distillers Company Limited / United Distillers. To właśnie za sprawą wspomnianego DCL/UD w 1995 roku światło dzienne ujrzała seria Rare Malts Selection, będąca pewnego rodzaju rozwinięciem wcześniejszej kolekcji Flora & Fauna. W jej skład wchodziły "malty" z 36 gorzelni należących do koncernu, również tych zamkniętych!

Butelkowanie Rare Malts zakończono w 2005 roku. W gronie ponad 110 różnych bottlingów Linkwood pojawiła się aż 5-krotnie. Najstarszą wersją jest opisywana 30-latka wydestylowana w 1974 roku i zabutelkowana w kwietniu 2005 roku z mocą 54,9%, w liczbie 6000 sztuk.

Zapach: złożony, ewoluujący, świeży, ziołowy, z aromatami jabłek, gruszek, cytrusów, ananasów, miodu, siana, wrzosu, imbiru, creme brulee, wosku, dębu oraz prażonego słodu

Smak: świeży, oleisty, lekko pikantny, owocowo-ziołowy, z nutami jabłek, brzoskwiń, cytrusów, imbiru, migdałów, gałki muszkatołowej, creme brulee, wosku, dębu oraz bardzo subtelnego dymku w tle

Finisz: średnio-długi, lekko pieprzny, z akcentami wanilii, cytrusów, gałki muszkatołowej oraz śladami zwęglonego dębu

Moja ocena: 7/10

Linkwood 30 yo 1974 Rare Malts okazał się być bardzo ciekawą, kilkuwymiarową i w miarę równą whisky. Jej najciekawszym elementem wydaje się być zapach. W smaku i na finiszu nie wyczułem aż takiej kompleksowości, ale mimo to wciąż sporo się tu dzieje.
 
Cena: ok. 3000 zł
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz