Linkwood 12 yo 1970's |
Wybudowana w 1821 roku na przedmieściach Elgin Linkwood to obecnie całkiem spora gorzelnia. Po zakończonej 4 lata temu rozbudowie może ona produkować ok. 5,6 mln litrów spirytusu rocznie, z czego większość trafia bezpośrednio do "blendów" (głównie Johnnie Walker, White Horse, Bell's i Dimple. Jedyną oficjalnie butelkowaną wersją tutejszej whisky jest opisywana już przeze mnie 12-letnia Flora & Fauna. Dzisiaj przyjrzymy się bliżej jej odpowiedniczce z lat 70.
Inicjatorem powstania destylarni był Peter Brown (ówczesny zarządca posiadłości Seafield), który nadzorował interes aż do 1868 roku. Wówczas za sterami Linkwood stanął jego syn William. W pierwszej połowie lat 70. XIX wieku gorzelnia została gruntownie przebudowana, dzięki czemu jej wydajność zwiększyła się dwukrotnie. W 1932 roku zakład trafił w ręce Scottish Malt Distillers - późniejszego DCL i obecnego Diageo.
Trzy dekady później Linkwood spotkała kolejna modernizacja, a w latach 70. obok dotychczasowych budynków postawiono drugą, zupełnie nową halę alembików wyposażoną w 4 dodatkowe aparaty destylacyjne. Mniej więcej do połowy lat 90. działały tu w zasadzie dwie różne gorzelnie. Stare alembiki połączone były bowiem z tradycyjnymi stalowymi wężownicami, natomiast nowe z miedzianymi kondensatorami typu "shell and tube".
W latach 2011-2013 starą halę ostatecznie zburzono, a znajdujące się w niej aparaty destylacyjne przeniesiono do nowych budynków i podłączono do nowoczesnych skraplaczy rurowych. Oprócz wspomnianych już 3 par alembików na wyposażeniu Linkwood znajduje się również 11 drewnianych kadzi fermentacyjnych.
Opisywany dzisiaj Linkwood 12 yo Pure Highland Malt został zabutelkowany w latach 70., a więc w jego składzie powinny znajdować się destylaty skraplane jeszcze w tradycyjnych "worm tubs". Ich charakter powinien być zatem nieco cięższy i bardziej oleisty niż obecnie. Sprawdźmy, czy da się to wyczuć w finalnym produkcie.
Zapach: ziołowy, żywiczny, z aromatami cytrusów, zielonych jabłek, gruszek, miodu, wanilii, suszonych moreli, wosku, pasty do mebli, nafty, orzechów, starych książek oraz subtelnego dymu w tle
Smak: ziołowy, kremowy, z nutami mlecznej czekolady, wosku, cytrusów, jabłek, marmolady pomarańczowej, suszonych moreli oraz dębu z delikatną nutą torfu w tle
Finisz: średnio-długi, ziołowy, lekko dymny z posmakiem karmelu oraz lukrecji
Moja ocena: 5,5/10
Oficjalny Linkwood 12 yo z lat 70. to w porównaniu do obecnej wersji zdecydowanie bardziej złożona whisky. Jak na 40% mocy jej zapach jest na prawdę imponujący. W smaku i finiszu nie jest może aż tak kompleksowa, ale po ponad czterech dekadach spędzonych w butelce nie jest to niespodzianką. Momentami wyczuwalny jest w niej po prostu brak mocy...
Cena: 1000-1500 zł
Podobne whisky: Balvenie 10 yo Founders Reserve | Dufftown-Glenlivet 10 yo | Glendronach 12 yo 80's | Glendullan 12 yo 1980's
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz