2016/12/12

Linkwood 12 yo Flora & Fauna


Linkwood 12 yo Flora & Fauna

Linkwood 12 yo Flora & Fauna

Destylarnia: Linkwood | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 4

Zlokalizowana na obrzeżach Elgin Linkwood to jedna z 28 gorzelni należących do brytyjskiego koncernu Diageo. Destylarnia została wybudowana w 1821 roku z inicjatywy Petera Browna, ówczesnego zarządcy posiadłości Seafield. Obecnie większość produkowanej tutaj whisky konsumują "blendy" - m.in. Johnnie Walker, White Horse, Bell's oraz Dimple. Jedyną oficjalną wersją single malt butelkowaną przez właścicieli zakładu jest Linkwood 12 yo Flora & Fauna.

W celu zwiększenia mocy produkcyjnych Linkwood była kilkukrotnie gruntownie modernizowana i przebudowywana. Pierwszy raz na początku lat 70. XIX wieku, kiedy funkcje menedżerskie pełnił syn Petera Browna - William. W 1897 roku gorzelnia znalazła się w rękach spółki Linkwood-Glenlivet Distillers, a po kolejnych 3 dekadach została sprzedana za 80 000 £ grupie Scottish Malt Distillers, która wkrótce stała się częścią Distillers Company Limited (obecnie Diageo).

W latach 60. DCL przeprowadziła kolejną modernizację, a w latach 70. dobudowała nową halę alembików. Ostatnia rozbudowa zakładu miała miejsce 4 lata temu. Instalacja 6 nowych kadzi fermentacyjnych oraz 2 nowych aparatów destylacyjnych spowodowała, że Linkwood może dzisiaj produkować ok. 5,6 mln litrów spirytusu rocznie i w firmowym rankingu wydajności awansował na 8 pozycję. Ciekawostką jest to, że tutejsze aparaty pierwszego odpędu (tzw. wash stills) mają mniejszą pojemność niż spirit stills.

Obecnie jedynie niewielki procent destylowanej w Linkwood whisky trafia na rynek jako single malt. Zaszczytną rolę jedynego oficjalnego "bottlingu" pełni w tej chwili Linkwood 12 yo. Trunek jest elementem kolekcji Flora & Fauna zaprezentowanej na początku lat 90. i dedykowanej mniej znanym gorzelniom z portfolio koncernu, produkującym w zasadzie wyłącznie na potrzeby "blendów".

Zapach: na początku świeży, z aromatami zielonych jabłek, gruszek, cytryn oraz skoszonej trawy, po chwili uwydatniają się słodsze akcenty miodu, wanilii, kandyzowanego imbiru oraz ananasa

Smak: świeży z nutami miodowej i waniliowej słodyczy, cytrusów, jabłek, gruszek oraz prażonego słodu i dębu

Finisz: średnio-długi, lekko pikantny z posmakiem jabłek oraz dębu

Moja ocena: 4/10

Linkwood 12 yo to typowy przedstawiciel Speyside z dość wyraźnym wpływem beczek po bourbonie. Brakuje mi w nim jednak złożoności oraz elementów sherry, wyczuwalnych w innych edycjach Flora & Fauna, takich jak: Mortlach 16 yo, Dailuaine 16 yoBenrinnes 15 yo i Blair Athol 12 yo lub w wersjach butelkowanych przez Gordon & MacPhail. Wersja 12-letnia z lat 70. posiada moim zdaniem znacznie ciekawszy profil.

Cena: 250-300 zł


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz