Springbank 17 yo Sherry Wood |
Destylarnia: Springbank | Region: Campbeltown | Gatunek: Single malt OB | Moc: 52,3% | Nota: 7
Założona w 1828 roku Springbank to bez wątpienia jedna z najbardziej tradycyjnych gorzelni w Szkocji. Należący od początku istnienia do tej samej rodziny zakład słynie z produkcji trzech rodzajów whisky. Jedną z nich jest destylowany 2,5-krotnie, średnio-torfowy Springbank, który na blogu pojawił się już w kilku odsłonach: 10 yo, 12 yo CS oraz 15 yo. Na początku zeszłego roku światło dzienne ujrzała ściśle limitowana 17-letnia wersja Sherry Wood.
Przy produkcji Springbanka wykorzystuje się zatorfiony słód jęczmienny o zawartości 12-15 ppm fenoli oraz proces 2,5-krotnej destylacji, polegający na tym, że po standardowym 2-stopniowym oczyszczaniu, część spirytusu wlewana jest z powrotem do alembika i destylowana jest po raz trzeci.
Założona w 1828 roku Springbank to bez wątpienia jedna z najbardziej tradycyjnych gorzelni w Szkocji. Należący od początku istnienia do tej samej rodziny zakład słynie z produkcji trzech rodzajów whisky. Jedną z nich jest destylowany 2,5-krotnie, średnio-torfowy Springbank, który na blogu pojawił się już w kilku odsłonach: 10 yo, 12 yo CS oraz 15 yo. Na początku zeszłego roku światło dzienne ujrzała ściśle limitowana 17-letnia wersja Sherry Wood.
Przy produkcji Springbanka wykorzystuje się zatorfiony słód jęczmienny o zawartości 12-15 ppm fenoli oraz proces 2,5-krotnej destylacji, polegający na tym, że po standardowym 2-stopniowym oczyszczaniu, część spirytusu wlewana jest z powrotem do alembika i destylowana jest po raz trzeci.
W składzie Springbank 17 yo Sherry Wood znalazły się destylaty wyprodukowane w 1997 roku, starzone przez 17 lat w beczkach po sherry (1st fill oraz refill) i zabutelkowane z naturalną mocą 52,3%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem. Na rynku pojawiło się jedynie 9 120 butelek tej whisky.
Zapach: lekko dymny, słodki, owocowy, z aromatami suszonych owoców (fig, daktyli, moreli, suszonych, rodzynków), miodu, słonego karmelu, skóry, tytoniu, orzechów, ziemistego torfu oraz przypraw
Smak: na początku lekko pikantny, z akcentami soli, pieprzu, oraz gałki muszkatołowej po chwili przebija się jednak owocowa słodycz, z nutami pomarańczy, suszonych owoców, miodu i orzechów, a następnie ziemisty torf oraz dębina
Finisz: średnio-długi, lekko torfowy, z posmakiem suszonych owoców, ziemistego torfu, soli i przypraw
Moja ocena: 7/10
Springbank 17 yo Sherry Wood to wielowymiarowa i równa we wszystkich analizowanych aspektach whisky, z dobrym balansem owocowej słodyczy, pikantnych przypraw, dębiny oraz torfu. Uzupełnieniem całości jest naturalna moc, która jest doskonałym i nieinwazyjnym nośnikiem dla wszystkich wymienionych smaków i aromatów. Polecam!
Cena: 600-650 zł
Podobne whisky: Benromach 15 yo
Springbank 17 yo Sherry Wood to wielowymiarowa i równa we wszystkich analizowanych aspektach whisky, z dobrym balansem owocowej słodyczy, pikantnych przypraw, dębiny oraz torfu. Uzupełnieniem całości jest naturalna moc, która jest doskonałym i nieinwazyjnym nośnikiem dla wszystkich wymienionych smaków i aromatów. Polecam!
Cena: 600-650 zł
Podobne whisky: Benromach 15 yo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz