2017/02/09

Benromach Distillery Exclusive 2003


Benromach Distillery Exclusive 2003

Destylarnia: Benromach | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 57,9% | Nota: 6

Na północy Speyside, nieopodal miasteczka Forres pracuje Benromach - jedna z najmniejszych gorzelni whisky słodowej w Szkocji. Pod jej dachem znajdują się tylko 2 alembiki mogące produkować około 500 000 litrów spirytusu rocznie. Ciekawostką jest to, że zdecydowana większość destylowanych tutaj trunków posiada torfowy charakter. Na blogu opisywałem już podstawową wersję 10 yo. Dzisiaj pod lupę wezmę mocno limitowaną edycję Disitillery Exclusive.

Destylarnia Benromach została założona w 1898 roku przez dwójkę prywatnych inwestorów: Duncana McCalluma (dyrektora zakładu Glen Nevis z Campbeltown) oraz F.W. Brickmanna (handlarza whisky z Leith), którzy do jej zaprojektowania wynajęli słynnego architekta Charlesa Doiga z Elgin. W ciągu swej historii gorzelnia kilkukrotnie przechodziła z rąk do rąk. Najdłużej, bo przez prawie 30 lat, związana była z grupą Distillers Comany Limited

Podobnie jak kilkanaście innych gorzelni, również Benromach nie uchroniła się przed kryzysem początku lat 80. i w marcu 1983 roku została zamknięta. 10 lat później destylarnię wskrzesiła jednak niezależna firma Gordon & MacPhail - specjalizująca się w butelkowaniu "single maltów". Rodzina Urquhartów zaczęła tutaj produkować whisky w stylu charakterystycznym dla Speyside lat 60., wykorzystując do tego celu lekko zatorfiony jęczmień.

Od 1999 roku Benromach otwarta jest dla zwiedzających. Opisywana dzisiaj whisky to edycja ściśle limitowana dostępna wyłącznie w gorzelni. Jest to wersja single cask pochodząca z beczki po bourbonie typu 1st fill napełnionej w 2003 roku i opróżnionej 13 lat później. Z jednej beczki otrzymano tylko 240 butelek o mocy 57,9%.

Zapach: słodki, dymny, torfowy, z aromatami miodu, karmelu, cukierków, wanilii, owoców tropikalnych, cytryn oraz mentolu, soli i tytoniu

Smak: słodki, torfowo-dymny, lekko pieprzny, medyczny, z nutami miodu, soli, wanilii, cytrusów oraz białego pieprzu

Finisz: długi, rozgrzewający, torfowy z posmakiem wanilli, soli oraz białego pieprzu

Moja ocena: 6/10


Benromach Distillery Exclusive 2003 to kilkuwymiarowa, dobrze zbalansowana i równa we wszystkich analizowanych aspektach whisky. W porównaniu do wersji 10-letniej jest zdecydowanie bardziej torfowa, a swoim charakterem bardziej przypomina mi malty z Campbeltown lub wysp, aniżeli z doliny rzeki Spey.

Podobne whisky: Ballechin 10 yo | Kilkerran 12 yo | Talisker 10 yo | Talikser 57° North | Ledaig 10 yo | Bowmore 12 yo


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz