Deanston 18 yo |
Deanston 18 yo
Oddalona o niecałe 13 kilometrów na północny-zachód od Stirling Deanston to stosunkowo młoda gorzelnia. Powstała dopiero w latach 60. ubiegłego stulecia w budynkach po 18-wiecznej fabryce bawełny. Jeszcze do niedawna w jej ofercie znajdowały się tylko dwie wersje whisky: 12 yo oraz Virgin Oak. W 2015 roku portfolio destylarni uzupełniła Deanston 18 yo
Inicjatorem powstania Deanston była firma Brodie Hepburn (właściciel gorzelni Macduff oraz Tullibardine). Już po 3 latach od rozpoczęcia produkcji, zakład znalazł się rękach Invergordon Distillers Ltd. Na skutek kryzysu w branży został jednak zamknięty w 1982 roku. Ogień pod alembikami rozpalono dopiero na początku lat 90. po przejęciu gorzelni przez grupę Burn Stewart Distillers (w 2013 roku całość udziałów w firmie nabyła południowoafrykańska grupa Distell).
Deanston 18 yo komponowana jest z minimum 18-letnich destylatów finiszowanych w beczkach po bourbonie typu 1st fill oraz butelkowanych z mocą 46,3%, bez filtracji na zimno.
Zapach: na początku lekko mineralny, po chwili słodki, kremowy, z wyczuwalnymi aromatami jabłek, brzoskwiń, wanilii, miodu, toffi, ciasteczek maślanych, mlecznej czekolady, suszonego mango oraz wrzosu i imbiru
Smak: słodki, kremowy, z akcentami miodu, toffi, wanilii, jabłek, pomarańczy, zbalansowanych domieszką imbiru oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, z nutami jabłek, pomarańczy oraz gałki muszkatołowej
Moja ocena: 5/10
Deanston 18 yo to dobrze zbalansowana, kilkuwymiarowa, w miarę równa whisky, z wyczuwalnym finiszem. Mocny punkt w podstawowym portfolio.
Cena: 350-400 zł
Podobne whisky: Deveron 18 yo | Glengoyne 18 yo | Glenmorangie 18 yo | Tomatin 18 yo | Glenrothes 18 yo | Auchentoshan 18 yo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz