Auchentoshan Distillery Cask 2004 |
Destylarnia: Auchentoshan | Region: Lowlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 59,4% | Nota: 6,5
Pracująca niedaleko Glasgow Auchentoshan to w tej chwili jedyna gorzelnia w Szkocji, która wszystkie swoje "malty" destyluje trzykrotnie. Mimo tego, że część z nich komponowana jest z destylatów starzonych w beczkach po sherry (np. Auchentoshan 12 yo , 21 yo, Three Wood, Heartwood) to raczej daleko im do miana tzw. "sherry bombs". Podczas mojej ostatniej wizyty w gorzelni spróbowałem jednak whisky, która całkowicie zaprzeczyła tej teorii.
Historia powstania Auchentoshan nie jest do końca jasna. Wiadomo natomiast, że legalną produkcję whisky rozpoczęła w 1823 roku, a jej nazwa pochodzi od gaelickiego "Achadh an Oisen", co oznacza "narożnik pola". Obecnie destylarnia należy do międzynarodowego koncernu Beam Suntory, a pod jej dachem zainstalowane są 3 alembiki (1 wash still, 1 intermediate still i 1 spirit still) dające finalnie około 81-procentowy, bardzo delikatny, kwiatowy spirytus.
Podobny charakter mają tutejsze "malty", które wydają się być idealną rekomendacją w kategorii "daily dram" lub "whisky dla początkujących". W grupie tych bardziej zaawansowanych panuje z kolei opinia, iż spośród wszystkich 3 gorzelni z portfela Morrison Bowmore to właśnie Auchentoshan produkuje najsłabszą whisky. Nie do końca się z tym zgadzam i uważam, że oficjalne bottlingi w swoich kategoriach wiekowych wypadają całkiem solidnie, natomiast brakuje im tego błysku...
...błysku, który miała dostępna w visitor centre Auchentoshan Distillery Cask 2004, pochodząca z beczki po sherry Oloroso nr 934, wydestylowana we wrześniu 2004 roku i zabutelkowana w maju 2016 z mocą 59,4%.
Zapach: słodki, owocowy, z aromatami sherry, rodzynków, brzoskwiń w syropie, śliwek w czekoladzie, wiśni w likierze, karmelu, skorki pomarańczowej, dżemu truskawkowego oraz cynamonu
Smak: słodki, owocowy, z nutami rodzynków, suszonych moreli, wiśni w likierze, mlecznej czekolady, toffi oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, owocowy, z posmakiem ciemnej czekolady oraz kakao
Moja ocena: 6,5/10
Podsumowując, jest to najlepszy Auchentoshan jakiego do tej pory piłem. Wystarczyła beczka po sherry, naturalna moc i tylko lub aż - 11,5 roku. Czemu w podstawowej ofercie nie ma takich perełek?
Podobne whisky: Aberlour A'bunadh batch 37 | Aberlour A'bunadh batch 49 | Glenlivet Nàdurra Oloroso Matured
Pracująca niedaleko Glasgow Auchentoshan to w tej chwili jedyna gorzelnia w Szkocji, która wszystkie swoje "malty" destyluje trzykrotnie. Mimo tego, że część z nich komponowana jest z destylatów starzonych w beczkach po sherry (np. Auchentoshan 12 yo , 21 yo, Three Wood, Heartwood) to raczej daleko im do miana tzw. "sherry bombs". Podczas mojej ostatniej wizyty w gorzelni spróbowałem jednak whisky, która całkowicie zaprzeczyła tej teorii.
Historia powstania Auchentoshan nie jest do końca jasna. Wiadomo natomiast, że legalną produkcję whisky rozpoczęła w 1823 roku, a jej nazwa pochodzi od gaelickiego "Achadh an Oisen", co oznacza "narożnik pola". Obecnie destylarnia należy do międzynarodowego koncernu Beam Suntory, a pod jej dachem zainstalowane są 3 alembiki (1 wash still, 1 intermediate still i 1 spirit still) dające finalnie około 81-procentowy, bardzo delikatny, kwiatowy spirytus.
Podobny charakter mają tutejsze "malty", które wydają się być idealną rekomendacją w kategorii "daily dram" lub "whisky dla początkujących". W grupie tych bardziej zaawansowanych panuje z kolei opinia, iż spośród wszystkich 3 gorzelni z portfela Morrison Bowmore to właśnie Auchentoshan produkuje najsłabszą whisky. Nie do końca się z tym zgadzam i uważam, że oficjalne bottlingi w swoich kategoriach wiekowych wypadają całkiem solidnie, natomiast brakuje im tego błysku...
...błysku, który miała dostępna w visitor centre Auchentoshan Distillery Cask 2004, pochodząca z beczki po sherry Oloroso nr 934, wydestylowana we wrześniu 2004 roku i zabutelkowana w maju 2016 z mocą 59,4%.
Auchentoshan Distillery Cask 2004 |
Zapach: słodki, owocowy, z aromatami sherry, rodzynków, brzoskwiń w syropie, śliwek w czekoladzie, wiśni w likierze, karmelu, skorki pomarańczowej, dżemu truskawkowego oraz cynamonu
Smak: słodki, owocowy, z nutami rodzynków, suszonych moreli, wiśni w likierze, mlecznej czekolady, toffi oraz przypraw
Finisz: średnio-długi, owocowy, z posmakiem ciemnej czekolady oraz kakao
Moja ocena: 6,5/10
Podsumowując, jest to najlepszy Auchentoshan jakiego do tej pory piłem. Wystarczyła beczka po sherry, naturalna moc i tylko lub aż - 11,5 roku. Czemu w podstawowej ofercie nie ma takich perełek?
Podobne whisky: Aberlour A'bunadh batch 37 | Aberlour A'bunadh batch 49 | Glenlivet Nàdurra Oloroso Matured
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz