2018/07/04

Springbank 19 yo 1972


Springbank 19 yo 1972

Destylarnia: Springbank | Region: Campbeltown | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 7,5

Springbank to niewielka gorzelnia pracująca w portowej miejscowości Campbeltown na półwyspie Kintyre, jedna z dwóch pamiętających złoty okres miasteczka z przełomu XIX i XX wieku, kiedy to uznawane było za "światową stolicę whisky". Wydaje się, że gdyby nie Springbank to po tych dawnych czasach pozostałyby już tylko wspomnienia. Na szczęście destylarnia nadal wierna jest tradycyjnym i nieco staroświeckim metodom produkcji, dzięki czemu legendarny styl whisky z Campbeltown przetrwał do dziś.

Mimo tego, iż za legalizację Springbank w 1828 roku odpowiadał William Reid to jej historia kojarzona jest przede wszystkim z rodziną Mitchell, w rękach której znajduje się już od ponad 18 dekad - co jest swoistym rekordem w szkockiej branży gorzelniczej. Destylarnia doświadczyła kilku przestojów w produkcji wraz z czasowym zamknięciem słodowni na początku lat 60. Proces własnoręcznego słodowania i suszenia jęczmienia torfem przywrócono jednak w roku 1992.

Pod dachem zakładu zainstalowanych jest 6 drewnianych kadzi fermentacyjnych wykonanych z modrzewia oraz 3 miedziane alembiki (2 spirit stills oraz 1 wash still) mogące produkować ok. 750 000 litrów spirytusu rocznie. Ciekawostką jest fakt, że alembik typu wash wciąż ogrzewany jest węglem, natomiast jeden z aparatów typu spirit połączony jest z tradycyjnym skraplaczem typu worm thub w formie stalowej wężownicy zanurzonej w kadzi z zimną wodą.

Na przestrzeni lat Springbank dorobił się na prawdę szerokiej gamy whisky i to mimo stosunkowo niewielkich mocy produkcyjnych. Do tej pory na blogu opisywałem wersje 10 yo, 12 yo Cask Strength batch 6, 12 yo Cask Strength batch 13, 15 yo oraz 17 yo Sherry Wood. Dzisiaj pod lupę wezmę edycję 19-letnią wydestylowaną w roku 1972 i zabutelkowaną w latach 90. na rynek włoski.

Zapach: ziołowy, lekko dymny, z aromatami skóry, wosku, pasty do mebli, suszonych moreli, rodzynków, migdałów, cytrusów, tytoniu, gałki muszkatołowej oraz soli

Smak: torfowy, mineralny, ziołowy, z nutami suszonych moreli, migdałów, cytrusów, miodu, toffi, wosku, tytoniu, soli oraz przypraw

Finisz: średnio-długi, mineralny, z posmakiem cytrusów, jodyny, tytoniu oraz soli

Moja ocena: 7,5/10

Springbank 19 yo 1972 to złożona, kilkuwymiarowa i dobrze zbalansowana whisky, robiona w tzw. "starym stylu", ale jednocześnie zbliżona profilem do obecnych edycji.

Cena: ?

Podobne whisky: Highland Park 12 yo 1980's | Oban 12 yo 1980's | Bowmore 12 yo 1980's | Lagavulin 15 yo 1980's

1 komentarz: