Aberlour-Glenlivet 8 yo 1970's |
Pracująca w niewielkim miasteczku Aberlour destylarnia Aberlour to jedna z kilku gorzelni słynących z dojrzewania whisky w beczkach po sherry. Na blogu opisywałem już wersje 12 yo, 12 yo Sherry Cask, A'bunadh batch 37 oraz A'bunadh batch 49. Dzisiaj w kieliszku edycja 8-letnia butelkowana w latach 70. i dystrybuowana na rynek włoski.
Inicjatorem powstania obecnej destylarni Aberlour był w 1879 roku James Fleming - lokalny bankier i współwłaściciel pobliskiej Dailuaine. Poprzedni zakład został wprawdzie zarejestrowany ponad pięć dekad wcześniej przez Jamesa Gordona i Petera Weira, jednak ze względu na to iż niemal całkowicie strawił go pożar, został odbudowany w innym miejscu.
W 1892 roku gorzelnię przejęła firma Robert Thorne & Sons zajmująca się zestawianiem "blendów". 18 lat później Aberlour trafiła w ręce spółki W.H.Holt & Sons, a po II wojnie światowej jej właścicielem została kolejna firma "blenderska" - Campbell Distillers, która to z kolei w połowie lat 70. została wchłonięta przez francuską grupę Pernod Ricard.
Obecne moce produkcyjne zakładu szacowane są na niemal 4 mln litrów spirytusu rocznie, co pozostawia go daleko w tyle za największymi w regionie Glenlivet, Glenfiddich bądź Macallan, ale z kolei sporo przez najmniejszymi, czyli Ballindalloch, Benromach i Speyside. Aberlour szczyci się tym, że ok. 30% składowanej w magazynach whisky wciąż dojrzewa w beczkach po sherry.
Opisywany dzisiaj Aberlour-Glenlivet 8 yo to jedna z ikon whisky single malt lat 70. Wersja ta butelkowana była na potrzeby włoskiego importera Fratelli Rinaldi z mocą 50% i leżakowana była najprawdopodobniej wyłącznie w beczkach po sherry.
Zapach: złożony, z wyraźnymi akcentami sherry, aromatami suszonych owoców, rodzynków, imbiru, wiśni w likierze, miodu, siarki, skóry, tytoniu, starych książek, pasty do mebli, ciemnej czekolady, kandyzowanej pomarańczowej skórki, marmolady truskawkowej, orzechów, prażonych ziaren kawy, zwęglonego drewna oraz przypraw
Smak: złożony, mięsisty, żywiczny z nutami suszonych owoców, rodzynków, orzechów, wiśni w likierze, kandyzowanego imbiru, pomarańczowej skórki, miodu, siarki, ciemnej czekolady i subtelnego dymu w tle
Finisz: średnio-długi, mineralno-żywiczny, owocowy z posmakiem przypraw oraz zwęglonego drewna
Moja ocena: 8/10
Opisywany Aberlour to whisky która już przy pierwszym kontakcie wprawia w zachwyt, typowy sherry bomb w starym stylu, wielowymiarowy i równy we wszystkich analizowanych aspektach - aż dziw ze to cudo ma tylko 8 lat!
Cena: ?
Podobne whisky: Macallan 1952 Campbell, Hope & King 1960's
Opisywany dzisiaj Aberlour-Glenlivet 8 yo to jedna z ikon whisky single malt lat 70. Wersja ta butelkowana była na potrzeby włoskiego importera Fratelli Rinaldi z mocą 50% i leżakowana była najprawdopodobniej wyłącznie w beczkach po sherry.
Zapach: złożony, z wyraźnymi akcentami sherry, aromatami suszonych owoców, rodzynków, imbiru, wiśni w likierze, miodu, siarki, skóry, tytoniu, starych książek, pasty do mebli, ciemnej czekolady, kandyzowanej pomarańczowej skórki, marmolady truskawkowej, orzechów, prażonych ziaren kawy, zwęglonego drewna oraz przypraw
Smak: złożony, mięsisty, żywiczny z nutami suszonych owoców, rodzynków, orzechów, wiśni w likierze, kandyzowanego imbiru, pomarańczowej skórki, miodu, siarki, ciemnej czekolady i subtelnego dymu w tle
Finisz: średnio-długi, mineralno-żywiczny, owocowy z posmakiem przypraw oraz zwęglonego drewna
Moja ocena: 8/10
Opisywany Aberlour to whisky która już przy pierwszym kontakcie wprawia w zachwyt, typowy sherry bomb w starym stylu, wielowymiarowy i równy we wszystkich analizowanych aspektach - aż dziw ze to cudo ma tylko 8 lat!
Cena: ?
Podobne whisky: Macallan 1952 Campbell, Hope & King 1960's
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz