2015/04/22

Aberlour 12 yo


Aberlour 12 yo
Aberlour 12 yo

Aberlour 12 yo

Destylarnia: Aberlour | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 40% | Nota: 3,5

Aberlour to niewielka miejscowość położona nad rzeką Spey w szkockim regionie Speyside. Aberlour to również nazwa destylarni pracującej w pobliżu miasteczka, założonej pod koniec lat 70. XIX wieku i wciąż słynącej z dojrzewania części destylatu (ok. 30%) w beczkach po sherry. Najbardziej znaną pozycją w aktualnej ofercie zakładu jest opisywana już przeze mnie wersja A'bunadh. Dzisiaj przyjrzę się bliżej podstawowej Aberlour 12 yo Double Cask.

Nazwa Aberlour pochodzi z języka gaelickiego i oznacza "ujście szczebioczącego strumienia". Nawiązuje ona do przepływającego obok gorzelni strumienia Lour, którego źródło znajduje się na zboczach oddalonego o 8 kilometrów szczytu Ben RinnesZanim wody potoku wpadną do rzeki Spey muszą pokonać omszałe wodospady, liczne wrzosowiska, zalesione doliny oraz złoża granitu, wydając przy tym charakterystyczny, świergoczący dźwięk. W czasie tej podróży, woda nasącza się różnymi minerałami, dzięki czemu staje się bardzo miękka i idealnie nadaje się do produkcji whisky Aberlour.

Ze strumykiem Lour związana jest również legenda o Świętym Drostanie. Drostan był kaznodzieją, który na przełomie VI i VII wieku szerzył chrześcijaństwo wśród miejscowej ludności celtyckiej, a w obrzędzie chrztu wykorzystywał wodę z pobliskiego potoku. Za znaczący wkład w krzewienie wiary, wpływowy misjonarz wkrótce został ogłoszony świętym. Nie wiadomo gdzie dokładnie znajdowało się baptyserium Drostana, ale znalezienie wiekowego kawałka granitu z wykutym napisem "St. Drostan Well" potwierdza istnienie świętej studni gdzieś w pobliżu gorzelni.

Obecnym właścicielem Aberlour jest francuski koncern Pernod Ricard posiadający w swoim portfolio takie marki jak: Ballantine's, Chivas Regal czy Glenlivet. Podstawowym "maltem" w aktualnej ofercie destylarni jest Aberlour 12 yo Double Cask. Whisky zestawiania jest z co najmniej 12-letnich destylatów starzonych w beczkach po bourbonie oraz po sherry.

Aberlour 12 yo (2015)

Zapach: delikatny i owocowy z aromatami rodzynków, karmelu, wanilii oraz sherry

Smak: słodki, owocowy, z lekką nutą pikantności, posmakiem sherry, karmelu, czekolady oraz przypraw

Finisz: średni, lekko pikantny, rozgrzewający, z nutami karmelu

Moja ocena: 3,5/10

W odróżnieniu od wielu 12-letnich maltów starzonych w beczkach po bourbonie oraz po sherry Aberlour 12 yo Double Cask charakteryzuje się dość wyraźnym wpływem beczek po wzmacnianym winie z Hiszpanii. Mimo to whisky jest niestety nierówna. Ze względu na łatwą dostępność i stosunkowo niską cenę, może być jednak dobrym wprowadzeniem do świata "sherried whiskies". Nieco ciekawsza jest moim zdaniem wersja Aberlour 12 yo Sherry Cask, a podstawowa wersja 8-letnia z lat 70. to już na prawdę coś niesamowitego jak na tak młody wiek.

Cena: 100-150 zł

Podobne whisky: Glenfarclas 12 yo | Strathisla 12 yo | Tamdhu 10 yo Glenburgie 10 yo G&M | Dalmore 12 yo

Data ostatniej degustacji: 07.2015

2 komentarze:

  1. Aberlour 12 obecnie wygląda nieco inaczej, orientujesz się może czy to ta sama whisky co w powyższym opisie, bo smak się różni? Nie czuć tu aż takiego wpływu sherry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie piłem tej najnowszej Aberlour 12, ale widzę że idea maturacji jest wciąż taka sama. Być może spadł udział destylatów z beczek po sherry, albo same beczki już nie tej jakości co dawniej? Jak będę miał okazję spróbowania to podzielę się swoimi wrażeniami.
      Pozdrawiam

      Usuń