Ardmore Traditional Cask |
Położona w miejscowości Kennethmont, na granicy Speyside i wschodniej części Highlands, Ardmore to destylarnia wybudowana w 1898 roku przez Adama Teachera na potrzeby produkcji "blenda" Teacher's. Obecnie nie wiele się w tej materii zmieniło. Pierwszą oficjalną i butelkowaną na szerszą skalę whisky single malt z tej destylarni jest Ardmore Traditional Cask.
Nazwa "ardmore" pochodzi z języka gaelickiego i oznacza "dużą wysokość". Obecnie gorzelnia należy do koncernu Beam Suntory i posiada 8 alembików. Ardmore Traditional Cask produkowana jest od 2007 roku z zatorfionego słodu o zawartości 12-15 ppm fenoli. Zestawiana jest z destylatów leżakujących w beczkach po bourbonie oraz finiszowanych w beczkach typu quarter cask o pojemności 125 litrów. Butelkowana jest z mocą 46%, bez filtracji na zimno.
Zapach: dymny i torfowy, lekko wędzony, ze słodkimi nutami owoców i karmelu
Smak: na początku lekko pikantny, później słodki i gładki z akcentami torfu, dymu, wanilii, karmelu oraz słodu
Finisz: średnio-długi, z posmakiem dymnej słodyczy
Moja ocena: 4,5/10
Ardmore Traditional Cask to młoda, zaskakująco gładka w smaku whisky, jak na "peated malt" - na dodatek w bardzo atrakcyjnej cenie. W najbliższej przyszłości ma być zastąpiona przez wersję Legacy. Polecam jako torfowy "daily dram"!
Cena: 100-150 zł
Podobne whisky: Oban Little Bay | AnCnoc Cutter | BenRiach 10 yo Curiositas | Ardbeg 10 yo | Ardbeg Perpetuum | Bunnahabhain Toiteach | Caol Ila 12 yo | Caol Ila Cask Strength | Kilchoman Machir Bay | Laphroaig 10 yo | Laphroaig Quarter Cask | Port Charlotte Scotish Barley | Big Peat | Ledaig 10 yo | Longrow CV
Data ostatniej degustacji: 04.2015
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz