2015/02/01

Bladnoch 10 yo 2002


Bladnoch 2002 10 yo
Bladnoch 10 yo 2002

Destylarnia: Bladnoch | Region: Lowlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 46% | Nota: 3,5

Bladnoch to najbardziej na południe wysunięta szkocka destylarnia whisky. Została założona w 1817 roku przez braci McClelland, którzy 8 lat później otrzymali licencję na produkcję. Budynki zakładu znajdują się nad rzeką Bladnoch, niedaleko miejscowości Wigtown, w regionie Lowlands. Historia gorzelni nie była usłana różami. W ciągu niemal dwóch wieków kilkukrotnie przechodziła z rąk do rąk oraz doświadczała wieloletnich przerw w produkcji.

Wydawało się, że ostateczny kres istnienia Bladnoch nadszedł w czerwcu 1993 roku, kiedy to ówczesny właściciel gorzelni - koncern United Distillers, podjął decyzję o jej definitywnym zamknięciu. Budynkami należącymi do zakładu zainteresował się wówczas irlandzki właściciel firmy budowlanej - Raymond Armstrong. W roku 1994 udało mu się wynegocjować z przedstawicielami koncernu, zgodę na sprzedaż destylarni oraz uruchomienie produkcji na niewielką skalę (destylację 100 litrów spirytusu rocznie).

Przywrócenie gorzelni do pełnej sprawności zajęło ponad 6 lat, ponieważ z pierwotnego wyposażenia pozostały jedynie kadzie zacierne oraz alembiki. Pierwszy "new make" z odrodzonej Bladnoch otrzymano w listopadzie 2000 roku. Jednym z pierwszych wydań whisky zabutelkowanej przez nowego właściciela był Bladnoch 10 yo 2002. Whisky została skomponowana z 10-letnich destylatów, otrzymanych w 2002 roku i starzonych w beczkach po bourbonie, zabutelkowanych z mocą 46%, bez filtracji na zimno oraz bez dodatku karmelu.

Zapach: słodki z nutami wanilii, miodu, cytrusów, skoszonej trawy oraz słodu

Smak: słodki, lekko pieprzny z nutami miodu, cytrusów oraz wanilii

Finisz: średnio-długi z posmakiem miodu oraz przypraw

Moja ocena: 3,5/10

Cena: 200-250 zł

Podobne whisky: Auchentoshan Valinch 2011 | AnCnoc 12 yo | Aultmore 12 yo | Craigellachie 13 yo |  Glen Keith 10 yo | Balblair 2003 | Dalwhinnie 15 yo | Deanston 12 yo

Data ostatniej degustacji: 01.2015


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz