Tamdhu 15 yo 1980's |
Destylarnia: Tamdhu | Region: Speyside | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 7
Pracująca nieopodal Cardhu Tamdhu to jedna z wielu gorzelni uruchomionych w Szkocji pod koniec XIX wieku na fali tzw. "whisky boomu". Jej głównym zadaniem miało być dostarczanie whisky jęczmiennej na potrzeby bardzo popularnych wówczas "blendów". Do tej pory na blogu opisywałem jedynie "malty" z obecnej dekady - wersje 10- i 15-letnią zabutelkowane przez Ian Macleod. Dzisiaj pod lupę wezmę edycję nieco starszą - Tamdhu 15 yo z lat 80.
Pracująca nieopodal Cardhu Tamdhu to jedna z wielu gorzelni uruchomionych w Szkocji pod koniec XIX wieku na fali tzw. "whisky boomu". Jej głównym zadaniem miało być dostarczanie whisky jęczmiennej na potrzeby bardzo popularnych wówczas "blendów". Do tej pory na blogu opisywałem jedynie "malty" z obecnej dekady - wersje 10- i 15-letnią zabutelkowane przez Ian Macleod. Dzisiaj pod lupę wezmę edycję nieco starszą - Tamdhu 15 yo z lat 80.
Inicjatorem powstania Tamdhu był w 1897 roku biznesmen William Grant (współtwórca Glenrothes, dyrektor Highland Distillers oraz przedstawiciel banku Caledonian), który do projektu zaprosił również kilka czołowych firm blenderskich (m.in. Robertson & Baxter, Bulloch Lade & Co. czy John Walker & Sons). W rezultacie powstała jedna z najnowocześniejszych destylarni w Szkocji, której budowa pochłonęła ponoć równowartość dzisiejszych 20 milionów funtów.
Wkrótce po uruchomieniu produkcji zakład przejęła Highland Distillers - jedna ze spółek wchodzących w skład konsorcjum założycielskiego, posiadająca w portfelu również gorzelnie Bunnahabhain, Glenrothes i Glenglassaugh. W następnych latach Tamdhu działała ze zmiennym szczęściem notując kilka krótszych, jak również dłuższych przestojów w produkcji.
W roku 1950 zakład rozbudowano, zastępując tradycyjną podłogę do słodowania dziesięcioma nowoczesnymi Saladin boxes mogącymi pomieścić w sumie ok. 220 ton słodu, w który zaopatrywana była nie tylko Tamdhu, ale również inne destylarnie. Największy rozwój gorzelni przypadł na lata 70., kiedy to zwiększono liczbę alembików z 2 do 6 oraz zaczęto butelkować whisky jako single malt.
Pod koniec lat 90. aktywa Highland Distillers przejęła Edrington Group, w rękach której znajdowały się m.in. Macallan i Highland Park. Na ich tle Tamdhu wyglądała raczej jak kopciuszek dlatego też w 2009 roku została zamknięta. Wkrótce jej nabyciem zainteresował się jednak właściciel Glengoyne - Ian Macleod Distillers. Transakcję kupna sfinalizowano w czerwcu 2 lata poźniej.
Jednym z kluczowych założeń firmy w budowaniu strategii rozwoju Tamdhu, oprócz szeroko rozumianych zmian wizerunkowych, była kontynuacja wdrożonej w 1997 roku polityki starzenia sporej części destylatu w beczkach po sherry. Być może inspiracją dla takiej decyzji była opisywana Tamdhu 15 yo z lat 80. zabutelkowana na potrzeby rynku włoskiego, która sądząc po kolorze, z sherry miała całkiem sporo wspólnego.
Wkrótce po uruchomieniu produkcji zakład przejęła Highland Distillers - jedna ze spółek wchodzących w skład konsorcjum założycielskiego, posiadająca w portfelu również gorzelnie Bunnahabhain, Glenrothes i Glenglassaugh. W następnych latach Tamdhu działała ze zmiennym szczęściem notując kilka krótszych, jak również dłuższych przestojów w produkcji.
W roku 1950 zakład rozbudowano, zastępując tradycyjną podłogę do słodowania dziesięcioma nowoczesnymi Saladin boxes mogącymi pomieścić w sumie ok. 220 ton słodu, w który zaopatrywana była nie tylko Tamdhu, ale również inne destylarnie. Największy rozwój gorzelni przypadł na lata 70., kiedy to zwiększono liczbę alembików z 2 do 6 oraz zaczęto butelkować whisky jako single malt.
Pod koniec lat 90. aktywa Highland Distillers przejęła Edrington Group, w rękach której znajdowały się m.in. Macallan i Highland Park. Na ich tle Tamdhu wyglądała raczej jak kopciuszek dlatego też w 2009 roku została zamknięta. Wkrótce jej nabyciem zainteresował się jednak właściciel Glengoyne - Ian Macleod Distillers. Transakcję kupna sfinalizowano w czerwcu 2 lata poźniej.
Jednym z kluczowych założeń firmy w budowaniu strategii rozwoju Tamdhu, oprócz szeroko rozumianych zmian wizerunkowych, była kontynuacja wdrożonej w 1997 roku polityki starzenia sporej części destylatu w beczkach po sherry. Być może inspiracją dla takiej decyzji była opisywana Tamdhu 15 yo z lat 80. zabutelkowana na potrzeby rynku włoskiego, która sądząc po kolorze, z sherry miała całkiem sporo wspólnego.
Zapach: złożony, ziołowy, z aromatami suszonych moreli, fig, jabłek, pomarańczy, miodu, skóry, tytoniu, imbiru oraz wosku. Z czasem staje się bardziej żywiczny, pojawiają się również akcenty eukaliptusa i mentolu
Smak: żywiczny, ziołowy, z nutami miodu, suszonych moreli, pomarańczy, imbiru, orzechów, wosku, wystudzonej herbaty oraz zwęglonego drewna i przypraw w tle (głównie gałki muszkatołowej i słodkiej papryki)
Finisz: średnio długi, z nutami suszonych owoców, orzechów oraz posmakiem ziemistego torfu
Moja ocena: 7/10
Tak jak można było się spodziewać Tamdhu 15 yo z lat 80. ma nieco inny profil niż obecna piętnastka, chociaż obie wersje mają również pewne cechy wspólne. Starsza jest jednak o wiele bardziej sherrowa oraz posiada subtelne nuty torfu. Jak na 43% mocy jest na prawdę bardzo dobrze. Lubię to!
Cena: ?
Podobne whisky: Aberlour-Glenlivet 8 yo 1970's | Glenlivet 15 yo G&M 1980's | Tamnavulin-Glenlivet 20 yo 1980's | Glendronach 12 yo Sherry Casks 1980's
Cena: ?
Podobne whisky: Aberlour-Glenlivet 8 yo 1970's | Glenlivet 15 yo G&M 1980's | Tamnavulin-Glenlivet 20 yo 1980's | Glendronach 12 yo Sherry Casks 1980's
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz