2013/12/05

Produkcja whisky - etap II - ZACIERANIE (MASHING)


kadź zacierna o pojemności ponad 38 000 litrów
w destylarni Bowmore (Islay)

Produkcja whisky - zacieranie

Drugim etapem produkcji whisky jest zacieranie. W celu wydobycia z ziaren potrzebnych do fermentacji cukrów, wysuszony słód zostaje zmielony a następnie trafia do kadzi zaciernej (ang. Mash tun), gdzie zostaje trzykrotnie zalany gorącą wodą o temperaturze 63-95 stopni Celsjusza. Po odsączeniu stałych składników jęczmienia, otrzymuje się brzeczkę – słodki płyn zawierający rozpuszczone w wodzie cukry.

Stałe składniki, czyli tzw. młóto (ang. draff) wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt. Jedna z największych kadzi zaciernych w branży zainstalowana jest w gorzelni Glenfarclas (Speyside). Ma ona średnicę 10 metrów i może pomieścić około 16,5 ton surowca.
 
proces zaciernia w gorzelni Laphroaig (Islay)


Kolejne etapy produkcji:
  ➡️ Fermentacja
  ➡️ Destylacja
  ➡️ Spirit safe
  ➡️ Dojrzewanie
  ➡️ Magazynowanie
  ➡️ Butelkowanie
 
Poprzednie etapy produkcji: 
  ➡️ Suszenie słodu
  ➡️ Słodowanie