Big Peat |
Big Peat
Destylarnia: - | Region: Islay | Gatunek: Blended malt | Moc: 46% | Nota: 4,5
Big Peat to whisky typu "blended malt" butelkowana przez niezależną, szkocką firmę rozlewniczą Douglas Laing & Co. W jej skład wchodzą destylaty jęczmienne pochodzące z wybranych gorzelni z wyspy Islay: Ardbeg, Bowmore, Caol Ila oraz zamkniętej w 1983 roku, legendarnej Port Ellen. Zawartość fenoli w gotowym produkcie wynosi 40 ppm. Whisky butelkowana jest z mocą 46%, bez filtracji na zimno oraz bez barwienia karmelem.
Zapach: dymny i medyczny z aromatami soli, morza, cytrusów oraz smoły
Smak: torfowy i dymny, słodki z nutami smoły, soli oraz wanilii
Finisz: średnio-długi, dymny lekko pieprzny z posmakiem soli
Moja ocena: 4,5/10
Big Peat jest ciekawą i dobrze zbudowaną kompozycją młodych torfowych destylatów z Islay. W zapachu dominuje charakterystyczna dla Ardbega torfowość. Podobne odczucia przeważają w smaku, jednak wyczuwalne są tutaj dodatkowo delikatniejsze, słono-waniliowe nuty typowe dla Caol Ila. Zawartość Port Ellen w trunku jest zapewne tak znikoma, że nie ma istotnego wpływu na smak. Polecam wszystkim fanom Islay!
Cena: 150-200 zł
Podobne whisky: Ardbeg 10 yo | Ardbeg Perpetuum | Bunnahabhain Toiteach | Caol Ila 12 yo | Caol Ila Cask Strength | Kilchoman Machir Bay | Laphroaig 10 yo | Port Charlotte Scotish Barley | Ledaig 10 yo | Longrow CV | AnCnoc Cutter | Ardmore Traditional Cask | BenRiach 10 yo Curiositas | Old Ballantruan 10 yo | Connemara Original
Data ostatniej degustacji: 10.2014
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz