Speyside Cooperage |
Zlokalizowany w pobliżu Craigellachie Speyside Cooperage to największy niezależny zakład bednarski w Wielkiej Brytanii. Został założony w 1947 roku przez rodzinę Taylorów. Od 8 lat znajduje się w rękach francuskiej, rodzinnej firmy Tonnellerie Francois Freres nadal kontynuującej tradycyjną sztukę składania beczek. W 1992 roku wytwórnia otworzyła własny visitor centre i udostępniła swoje zakamarki zwiedzającym. 4 lata temu Whisky Magazine przyznał jej tytuł Icons of Whisky w kategorii "Whisky Visitor Attraction of the Year".
Zwiedzanie Speyside Cooperage kosztuje 3,5 £ i rozpoczyna się niewielką ekspozycją na temat historii zastosowania beczek w różnych gałęziach przemysłu (m.in. rybołówstwie) oraz prezentacją typowych narzędzi bednarskich. Następna część związana jest z projekcją filmu "Od żołędzia do beczki", któremu towarzyszą ciekawe efekty 4D - m.in. aromaty opalania drewna lub skąpanego w słońcu dębowego lasu. Ostatni etap wycieczki to obserwacja bednarzy przy pracy z poziomu specjalnej antresoli zakończona zadaniem specjalnym pt. "skonstruuj swoją własną beczkę".
Zwiedzanie Speyside Cooperage kosztuje 3,5 £ i rozpoczyna się niewielką ekspozycją na temat historii zastosowania beczek w różnych gałęziach przemysłu (m.in. rybołówstwie) oraz prezentacją typowych narzędzi bednarskich. Następna część związana jest z projekcją filmu "Od żołędzia do beczki", któremu towarzyszą ciekawe efekty 4D - m.in. aromaty opalania drewna lub skąpanego w słońcu dębowego lasu. Ostatni etap wycieczki to obserwacja bednarzy przy pracy z poziomu specjalnej antresoli zakończona zadaniem specjalnym pt. "skonstruuj swoją własną beczkę".
Speyside Cooperage zajmuje się zarówno odnawianiem starych jak i budową nowych beczek (głównie z amerykańskiego dębu). Świeże drewno pochodzi z uprawiającej 100-150-letnie dęby filii zakładu zlokalizowanej w Kentucky i transportowane jest do Szkocji w klepkach. Obecnie produkcją beczek zajmuje się tutaj 16 doświadczonych bednarzy oraz 6 praktykantów. Praktyka w zakładzie trwa 4 lata. Bednarze pracują na akord i wynagradzani są od każdej wykonanej beczki. Złożenie pojemnika składającego się z 35-36 klepek zajmuje im kilkanaście minut.
Po nałożeniu wszystkich obręczy beczka jest opalana i dopasowywane są do niej denka. Ostatnim etapem produkcji jest uzupełnianie ewentualnych luk trzciną oraz test na wodoszczelność. Rocznie przez ręce tutejszych bednarzy przechodzi od 100 do 150 000 beczek. W szczytowych momentach na terenie Speyside Cooperage znajduje się ich około 250 000. Są to beczki po bourbonie, sherry, brandy, winie oraz oczywiście po whisky. Trzeba przyznać, że składowane w olbrzymich stosach pojemniki robią spore wrażenie.
Na zakończenie wycieczki można udać się do sklepu z pamiątkami i nabyć butelkę 10-letniego single malta butelkowanego specjalnie dla bednarni.
Na zakończenie wycieczki można udać się do sklepu z pamiątkami i nabyć butelkę 10-letniego single malta butelkowanego specjalnie dla bednarni.
.
Następne wpisy:
Wycieczka do Speyside - cz. 7 - Macallan
Wycieczka do Speyside - cz. 8 - Aberlour, Craigellachie
Wycieczka do Speyside - cz. 9 - Dailuaine, Imperial, Dalmunach
Wycieczka do Speyside - cz. 10 - Glenfarclas
Wycieczka do Speyside - cz. 11 - Glenlivet
Poprzednie wpisy:
Wycieczka do Speyside - cz. 1 - Wprowadzenie
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz