Singleton of Auchroisk 1978 1990's |
Zlokalizowana pomiędzy Rothes i Keith Auchroisk (czyt. artrusk lub ortrusk) to relatywnie młoda gorzelnia, zbudowana w 1974 roku przez firmę Justerini & Brooks (IDV) z myślą o dostarczaniu whisky słodowej na potrzeby "blendów" - głównie J&B. Obecnie nie wiele się w tej materii zmieniło. Jedyną oficjalnie dostępną wersją single malt jest 10-letnia Flora & Fauna. W połowie lat 80. tutejsza whisky zadebiutowała jako Singleton of Auchroisk. Dzisiaj w kieliszku jedna z nich.
Nazwa destylarni pochodzi z języka gaelickiego i tłumaczona jest jako "bród na czerwonym strumieniu". Nawiązuje ona do potoku Mulben Burn, z którego pochodzi woda chłodząca aparaturę. Na wyposażeniu tego w pełni zautomatyzowanego zakładu znajduje się 8 kadzi fermentacyjnych oraz 8 alembików mogących produkować prawie 6 milionów litrów spirytusu rocznie (z tą wydajnością Auchroisk plasuje się na 7. miejscu spośród wszystkich 28 gorzelni słodowych należących do Diageo).
Prowadzone pod jej dachem szybkie zacieranie, fermentacja i destylacja dają dość ciężki new make, który w czasie dojrzewania łagodnieje, stając się bardziej słodki. W latach 1986-2001 tutejszą whisky butelkowano jako Singleton of Auchroisk. Na początku obecnego stulecia zastąpiła ją wspomniana edycja Flora & Fauna. Nazwę The Singleton zarezerwowano natomiast dla wprowadzonej w 2006 roku serii "maltów" z Glendullan, Glen Ord i Dufftown.
Pierwsze rocznikowe edycje trafiały do sprzedaży jako +/- 12-letnie, późniejsze miały 10 lat. Opisywana Singleton of Auchroisk 1978 z początku lat 90. to wersja eksportowana na rynek portugalski. W jej składzie znalazła się mieszanka destylatów z beczek po bourbonie i po sherry. Jestem ciekaw jak wypadnie na tle dwóch innych "maltów" kojarzonych obecnie z marką The Singleton, wypuszczonych w podobnym okresie: Dufftown-Glenlivet 10 yo 1980's i Glendullan 12 yo 1980's.
Zapach: przyjemny, łagodny, miodowo-waniliowy, z aromatami słodu, toffi, dojrzałych brzoskwiń, gruszek i cytrusów, cytrynowych landrynek oraz suszonych kwiatów, orzechów, skóry i delikatnie polerowanego drewna.
Smak: słodki, lekko wodnisty, z nutami miodu, toffi, cytrusów, soczystych owoców z sadu, orzechów, tytoniu, subtelnych przypraw i bardzo delikatnego dymu.
Finisz: średnio-krótki, z posmakiem orzechów, jabłek, toffi, imbiru i dębu
Moja ocena: 4/10 | 81/100
Singleton of Auchroisk 1978 to bardzo estrowa i łagodna whisky, niezbyt złożona, trochę nierówna. Najwięcej dzieje się tutaj w zapachu, w smaku jest niestety trochę wodniście i płasko. Dufftown 10 yo zrobiła na mnie nieco lepsze, a Glendullan 12 yo zdecydowanie lepsze wrażenie.
Cena: ok. 1500 zł
Podobne whisky: Benriach 10 yo 1990's | Dufftown-Glenlivet 10 yo 1980's | Miltonduff 15 yo 1990's | Tamnavulin 12 yo | Tomatin 10 yo 1990's | Tormore 12 yo
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz