2014/03/21

Wycieczka na Islay - cz. VII - Ardbeg


Destylarnia Ardbeg

Zwiedzanie Ardbega zaplanowaliśmy w czasie trwania Ardbog Day – imprezy kończącej zeszłoroczny Feis Ile. Festiwal trwa 8 dni. Każdy dzień poświęcony jest jednej destylarni, podczas którego organizuje ona „dzień otwarty” połączony z licznymi konkursami, koncertami oraz degustacjami. Dodatkową atrakcją eventu jest możliwość spróbowania i zakupienia specjalnie limitowanych, festiwalowych edycji whisky.

Jak już wspominałem wcześniej, zainteresowanie imprezą jest tak duże, że bilety na degustacje w magazynach podczas „open days” trzeba rezerwować z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Mimo ogromnych chęci, musieliśmy zadowolić się jedynie odbyciem podstawowego Distillery Tour. Cena takiej wycieczki wynosiła 5 funtów, jednak koszt ten można było zrefundować sobie podczas zakupów w sklepie z whisky oraz gadżetami. Dodatkowo w prezencie dostaliśmy okazjonalną szklaneczkę oraz shota Ardbega.

Jeżeli chodzi o pozostałe atrakcje, to było ich na prawdę sporo. Od razu po wejściu na teren destylarni mogliśmy spróbować darmowego Ardboga – festiwalowej edycji Ardbega, który rozlewany był z 4,5-litrowych butelek. Następnie przeszliśmy do degustacji oferty gastronomicznej: wędzony „haddock”, ostrygi polane Ardbegiem, smażone przegrzebki i inne lokalne owoce morza. Ardbeg Blasda, Ten, Corryvreckan i Uigeadail w promocyjnej cenie 3 funtów za shot. Liczne konkursy m.in. kopanie torfu, wyścigi taczkami, rzuty kaloszem oraz kończący imprezę koncert muzyki celtyckiej i rockowych coverów, sprawiły że na prawdę nie można było się nudzić.

Ardbog Day

Podczas wizyty w destylarni szczególnie polecam spacer na szczyt pobliskich skał (oczywiście z butelką Ardbega), z których rysują się fantastyczne widoki na okolicę oraz haggisa lub burgera w miejscowej restauracji - mniam!

       
.
       
.
       
.
       
.