Old Fettercairn 8 yo 1970's |
Położona u stóp Grampianów Fettercairn to jedna z kilku gorzelni reprezentujących wschodnie Highlands. Została założona rok po wprowadzeniu tzw. Excise Act w wiosce Fettercairn - niecałe 50 kilometrów na południowy zachód od Aberdeen. Do tej pory na blogu opisałem tylko dwie wersje tutejszych 'maltów' 12 yo '1824' oraz Fior. Dzisiaj pod lupę wezmę jeden z pierwszych oficjalnych 'bottlingów' destylarni - Old Fettercairn 8 yo z lat 70.
Inicjatorem powstania Fettercairn był lokalny ziemianin Sir Alexander Ramsay. Po paru latach odsprzedał ją rodzinie Gladstone, z której wywodził się m.in. czterokrotny premier Wielkiej Brytanii. Familia zarządzała zakładem aż do roku 1923. Potem kilkukrotnie przechodził on z rąk do rąk. Na początku lat 70. jego właścicielem została spółka Whyte & Mackay (posiadająca również gorzelnie Dalmore, Jura, Tamnavulin i Invergordon). W 2014 roku całość udziałów w firmie nabyła filipińska grupa Emperador.
W latach 50. destylarnia wdrożyła dość ciekawy system chłodzenia oparów wspomagający tradycyjne skraplacze. W górnej części spirit stills zamontowano specjalne pierścienie rozpylające zimną wodę, która spływając po zewnętrznej stronie szyi alembika wspomagała tzw. refluks. Pozwalało to otrzymywać lżejszy i czystszy spirytus. Obecnie Fettercairn może produkować ok. 3 mln litrów alkoholu rocznie.
Aż do początku obecnego stulecia tutejsza whisky butelkowana była jako Old Fettercairn. Przez długi czas jej symbolem był Fettercairn Arch - zabytkowy łuk oraz brama wjazdowa do miasteczka, postawiona w 1861 roku dla upamiętnienia wizyty królowej Wiktorii oraz księcia Alberta. Opisywana Old Fettercairn 8 yo została zabutelkowana w latach 70. na potrzeby runku włoskiego z mocą 43%
Zapach: lekko dymny i żywiczny, ewoluujący, maślany, z aromatami suszonych moreli, cytryn, ananasów, słodu, miodu, herbatników, kwiatów, odrobiny tytoniu, pasty do mebli oraz zwęglonego drewna
Smak: lekko wodnisty, ziołowy, z akcentami gałki muszkatołowej, słodu, toffi, imbiru, cytrusów, orzechów i mlecznej czekolady oraz subtelnym zadymieniem w tle
Finisz: średnio-długi, ziołowy z posmakiem ziemistego torfu
Jak w przypadku większości opisywanych już przeze mnie 'bottlingów' z lat 70.-80., stare oblicze Fettercairn nieco odbiega od dzisiejszego. W zapachu whisky imponuje złożonością. W smaku i finiszu nie jest co prawda aż tak kompleksowa, ale po ponad pięciu dekadach spędzonych w butelce nie jest to niespodzianką. Momentami wyczuwalny jest tutaj po prostu brak mocy...
Inicjatorem powstania Fettercairn był lokalny ziemianin Sir Alexander Ramsay. Po paru latach odsprzedał ją rodzinie Gladstone, z której wywodził się m.in. czterokrotny premier Wielkiej Brytanii. Familia zarządzała zakładem aż do roku 1923. Potem kilkukrotnie przechodził on z rąk do rąk. Na początku lat 70. jego właścicielem została spółka Whyte & Mackay (posiadająca również gorzelnie Dalmore, Jura, Tamnavulin i Invergordon). W 2014 roku całość udziałów w firmie nabyła filipińska grupa Emperador.
W latach 50. destylarnia wdrożyła dość ciekawy system chłodzenia oparów wspomagający tradycyjne skraplacze. W górnej części spirit stills zamontowano specjalne pierścienie rozpylające zimną wodę, która spływając po zewnętrznej stronie szyi alembika wspomagała tzw. refluks. Pozwalało to otrzymywać lżejszy i czystszy spirytus. Obecnie Fettercairn może produkować ok. 3 mln litrów alkoholu rocznie.
Aż do początku obecnego stulecia tutejsza whisky butelkowana była jako Old Fettercairn. Przez długi czas jej symbolem był Fettercairn Arch - zabytkowy łuk oraz brama wjazdowa do miasteczka, postawiona w 1861 roku dla upamiętnienia wizyty królowej Wiktorii oraz księcia Alberta. Opisywana Old Fettercairn 8 yo została zabutelkowana w latach 70. na potrzeby runku włoskiego z mocą 43%
Zapach: lekko dymny i żywiczny, ewoluujący, maślany, z aromatami suszonych moreli, cytryn, ananasów, słodu, miodu, herbatników, kwiatów, odrobiny tytoniu, pasty do mebli oraz zwęglonego drewna
Smak: lekko wodnisty, ziołowy, z akcentami gałki muszkatołowej, słodu, toffi, imbiru, cytrusów, orzechów i mlecznej czekolady oraz subtelnym zadymieniem w tle
Finisz: średnio-długi, ziołowy z posmakiem ziemistego torfu
Jak w przypadku większości opisywanych już przeze mnie 'bottlingów' z lat 70.-80., stare oblicze Fettercairn nieco odbiega od dzisiejszego. W zapachu whisky imponuje złożonością. W smaku i finiszu nie jest co prawda aż tak kompleksowa, ale po ponad pięciu dekadach spędzonych w butelce nie jest to niespodzianką. Momentami wyczuwalny jest tutaj po prostu brak mocy...
Cena: ok. 1000 zł
Podobne whisky: Balvenie 10 yo Founders Reserve 1980's | Cardhu 8 yo 1970's | Dufftown-Glenlivet 10 yo 1980's | Glendronach 12 yo 1980's | Glendullan 12 yo 1980's | Glen Grant 10 yo 1970's | Glenlivet 12 yo 1980's | Inchgower 12 yo 1980's | Linkwood 12 yo 1970's | Oban 12 yo 1980's
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz