Blair Athol 12 yo Flora & Fauna |
Blair Athol 12 yo Flora & Fauna
Destylarnia: Blair Athol | Region: Highlands | Gatunek: Single malt OB | Moc: 43% | Nota: 4,5
W pobliżu Edradour pracuje jedna z najstarszych destylarni whisky w Szkocji - Blair Athol. Budynki gorzelni położone są na obrzeżach turystycznej miejscowości Pitlochry w środkowej części Highlands. Obecnie większość jej 2,8-milionowej produkcji dedykowana jest "blendom" - przede wszystkim Bell's. Tej marce poświęcony jest również znajdujący się w zakładzie visitor centre. Zaszczytną rolę jedynego oficjalnego "bottlingu" destylarni pełni aktualnie Blair Athol 12 yo Flora & Fauna.
Gorzelnia powstała w 1798 roku z inicjatywy Johna Stewarta i Roberta Robertsona. Początkowo funkcjonowała jako Aldour Distillery - od nazwy okolicznego potoku Allt dour ("potoku wydry"), z którego czerpano wodę do produkcji. Na Blair Athol została przemianowana dopiero 27 lat później, kiedy za jej sterami stanął John Robertson. Obecna nazwa zakładu pochodzi najprawdopodobniej od niewielkiej miejscowości Blair Atholl oddalonej od Pitlochry o niecałe 12 kilometrów.
W 1886 roku destylarnię odkupił Peter Mackenzie (późniejszy założyciel gorzelni Dufftown). Blair Athol nie zdołała oprzeć się kryzysowi w branży i w 1932 roku została zamknięta. Jak się później okazało na ponad 17 lat. W międzyczasie zakład trafił w ręce spółki Arthur Bell & Sons, która przeprowadziła jego rozbudowę i modernizację. Tutejszy destylat stał się również istotnym składnikiem flagowego "blenda" firmy - Bell's.
Obecnie Blair Athol należy do koncernu Diageo i wyposażona jest w 2 pary alembików. Warto zaznaczyć, że większość należących do gorzelni budynków pochodzi z XIX wieku i z zewnątrz wygląda bardzo malowniczo. Jedynym oficjalnym butelkowanym przez destylarnię jest obecnie Blair Athol 12 yo Flora & Fauna. Historia tej whisky sięga lat 90. W jej składzie znajdują się minimum 12-letnie destylaty starzone w beczkach po sherry.
Zapach: słodki, z aromatami sherry, rodzynków, cytrusów, pomarańczowej skórki oraz karmelu, z subtelną nutką torfu w tle. Po chwili wyczuwalne są również nuty czerwonych jabłek, czereśni, śliwek i gorzkiej czekolady
Smak: słodycz karmelu, słodu i rodzynków zbalansowana świeżymi, ziołowymi nutami, mięty oraz imbiru, z akcentami gorzkiej czekolady, dębu i przypraw
Smak: słodycz karmelu, słodu i rodzynków zbalansowana świeżymi, ziołowymi nutami, mięty oraz imbiru, z akcentami gorzkiej czekolady, dębu i przypraw
Finisz: średnio-długi, z posmakiem suszonych owoców, dębu oraz pieprzu
Moja ocena: 4,5/10
Blair Athol 12 yo to dość nierówna whisky o wyraźnym wpływie beczek po sherry. W zapachu na prawdę imponuje złożonością, aczkolwiek w pozostałych aspektach nie jest już tak kompleksowa. Mimo to w mojej opinii jest to jedna z najlepszych pozycji w kolekcji Flora & Fauna.
Cena: ok. 250 zł
Podobne whisky: Edradour 12 yo Caledonia | Glendronach 12 yo Original | Mortlach 16 yo Flora & Fauna
Moja ocena: 4,5/10
Blair Athol 12 yo to dość nierówna whisky o wyraźnym wpływie beczek po sherry. W zapachu na prawdę imponuje złożonością, aczkolwiek w pozostałych aspektach nie jest już tak kompleksowa. Mimo to w mojej opinii jest to jedna z najlepszych pozycji w kolekcji Flora & Fauna.
Cena: ok. 250 zł
Podobne whisky: Edradour 12 yo Caledonia | Glendronach 12 yo Original | Mortlach 16 yo Flora & Fauna
Od, której zacząć bo interesuje mnie każda - Dailuaine 16-letni, Flora & Fauna, Benrinnes 15-letni, Flora & Fauna czy właśnie Blair Athol 12-letni, Flora & Fauna? Wszytko sherrowe dlatego mam dylemat.
OdpowiedzUsuń